Janco k najnovšej „kauze“ Smeru: servíruje nám ju Denník N na základe jedinej fotky
25 | 10 | 2021 I Petra Demková

Tomáš Janco sa pozastavuje sa nad tým, že je to zas Denník N ako „hovorcovská organizácia skupinky vyšetrovateľov“, ktorý prináša „zaručené“ informácie zo spisu a už dnes vie, že kauza je „novou Gorillou“. Verejnosť má pritom k dispozícii len jedinú fotografiu.

Stačí fotka bez jediného slova?

Tomáš Janco, syn známeho lekára Andreja Janca, sa hneď v úvode svojho pýta, či má súčasná vláda dosť legitimity, hoci aj na stíhanie skutočných zločinov. Poznamenáva, že je zaujímavé, že „ všetci už vedia, že máme novú Gorillu. Samozrejme prostredníctvom N-ka, ktoré mimochodom jedná dnes ako hovorcovská organizácia skupinky vyšetrovateľov a dostáva dlhodobo informácie, ktoré by v priebehu vyšetrovania legálne nemalo mať žiadne médium.“

„Kauza je taká jednoznačná, že stačí fotka bez jediného slova o tom, čo sa konkrétne v nahrávke hovorí,“ púšťa sa do irónie člen tímu Tomáša Tarabu.

Netrpím citovou väzbou na Smer, ale...

Tomáš Janco kladie ďalšie otázky. „Nechcem hodnotiť kauzu chaty a netrpím žiadnou citovou väzbou na Smer, ale ak tu máme takú jednoznačnú kriminálnu kauzu, o ktorej stihol už každý písať aká je istá, aj keď, vraj, nikto nenahliada do spisov a neovplyvňuje vyšetrovania, prečo už neboli ľudia na nahrávke zatknutí? Prečo predchádzajú mediálne správy právnym úkonom? Prečo vedia novinári informácie skôr, ako súdy?“ pýta sa.

„Aký máme nekonečný bordel v trestných konaniach? Prečo vyhlasujú verdikty davy pod taktovkou otvorene spolitizovaných médií, nie príslušné orgány? Prečo nikomu nevadí otvorená politizácia Polície a súdov, ktorú vidíme?“ všíma si mladý konzervatívec.  

Janco nebráni smerákov. Ale pýta sa, či je možné pri snahe niekoho pozatvárať siahať po protizákonných prostriedkoch. „Myslím, že doterajšie vlády si po trestnej stránke pravdepodobne čo to zaslúžia, ale ak nie je trestný proces v súlade so zákonom pre všetkých, nie je v súlade so zákonom pre nikoho. Ak sa podarilo vyburcovať ľudí natoľko, že sú pre odsúdenie politikov, ktorých neznášajú ochotní ignorovať flagrantné porušovania základných právnych zásad a myslia si, že až ich objekty nenávisti budú v base, štátne a neštátne inštitúcie a pridružené subjekty zrazu dobrovoľne zložia svoju moc ohýbať zákony, prebudia sa do veľmi škaredej reality,“ upozorňuje Tomáš Janco.

Táto vláda zlyhala v každej oblasti

„Ak je Róbert Fico z niečoho vinný - nech je odsúdený a potrestaný podľa zákona. Avšak "všetci vieme ako to je" nie je dôkaz o vine a základ trestu a to, čo som doteraz videl, mimo dramatických hodnotiacich komentárov koaličných politikov, nedokazuje samo o sebe porušenie zákona,“ upozorňuje syn lekára Andreja Janca následne.

Konzervatívny politik upozorňuje, že súčasná vláda je po roku a pol vládnutia najnenávidenejšou vládou v histórii Slovenska. „Bez ohľadu na to, či sú tí ľudia z niečoho vinní, jedným z motívov tejto vlády pre ich očistec je aj to, že zlyhali v každej oblasti a sú najnenávidenejšou vládou v histórii Slovenska. Ani medvedia služba ich outsoursovaných agentúr pre propagandu (Slovenské média), nedokáže prekryť číru neschopnosť a slizké manipulácie a cynickú ignoráciu ľudských práv a slobôd na Slovensku,“

"Vedia, že majú posledný výstrel na cieľ zostavovania ďalšej vlády, a že ľudia, ktorí pôjdu po nich, im nič nedarujú. Ich posledná šanca je hlava-nehlava kriminalizovať opozíciu. Na zákone v tomto bode úplne prestáva záležať. Neverím im už ani slovo a aj keď hovoria náhodou pravdu, používajú ju len ako nástroj pre ďaleko horšie politické ciele, ako ktokoľvek, koho podstrkávajú, ako to väčšie zlo. Táto vláda a jej tajtrlíci v justícii a OČTK už stratila legitimitu natoľko, že je otázne, či ešte vôbec majú legitimitu stíhať hoci aj skutočných kriminálnikov," uzavrel svoju úvahu Tomáš Janco.