Uhrík politikom v Bruseli: prestaňte šikanovať konzervatívne štáty strednej Európy!
25 | 10 | 2021 I Petra Demková

Milan Uhrík upozornil na vystúpenie poľského premiéra v Europarlamente. Ten odmietol vyhrážky zo strany Bruselu a odkázal, že Poliaci sa vydierať nenechajú. EÚ tlačí na Poľsko pre konzervatívne zákony. Uhrík Poľsko v pléne EP podporil a európskym politikom odkázal, nech prestanú Poliakov a Maďarov šikanovať.   

Uhrík upozornil na vystúpenie poľského premiéra

„Toto ste v médiách nevideli. V Európe to fakt vrie, poľský premiér sa tvrdo vzoprel tlaku Bruselu,“ píše Milan Uhrík. „V ochrane tradičných hodnôt a zdravého rozumu nie sme sami. Sme súčasťou čoraz silnejšieho volania po návrate k rozumu a normálnosti. A tento boj spoločne vyhráme,“ informuje Milan Uhrík na sociálnej sieti. Europoslanec informuje, kto z našich politikov ako hlasoval. „Mimochodom, v hlasovaní sa na stranu Poľska postavili len Uhrík (REPUBLIKA), Radačovský a Lexmann. Proti Poľsku hlasovali progresívci a Štefanec (KDH). Smeráci nehlasovali, ostatní sa zdržali,“ dodal europoslanec za stranu Republika.

Nekompromisný príhovor Mateusza Morawieckeho

Poľský premiér Mateusz Morawiecki predniesol plamennú reč kde jasne a nekompromisne odmietol praktiky EÚ. Uhrík ponúkol zostrih z jeho príspevku v pléne EP.

Baránek: Ak nevystúpime z Európskej únie, čakajú nás slzy, krv a pot
Čo sa deje a čo nás čaká? V najnovšom videu na YouTube kanály hodnotí analytik Ján Baránek. Myslí si, že dnešná EÚ je niečo úplne iné ako tá, do ktorej sme vstupovali. A predpokladá, že skôr, či neskôr budeme čeliť dvom zlám. Tým menším by podľa... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová
Morawiecki povedal: „Odmietam rétoriku vyhrážok a hrozieb a odmietam, aby európski politici zastrašovali a vydierali Poľsko. Vydieranie nemôže byť metódou politiky využívanou niektorými členskými štátmi. Tak demokracia nevyzerá!“ hovorí poľský premiér zatiaľ čo v zábere je Ursula von der Leyenová s respirátorom a nespokojným výrazom na tvári. Poľský premiér povedal, že Poliaci nebudú ticho znášať nespravodlivé útoky zo strany EÚ a nebudú akceptovať rozhodnutia a verdikty smerom k Poľsku bez právneho základu. Jazyk trestov a finančných pokút je podľa premiéra neakceptovateľný. Následne Morawiecki zdôrazňuje, že najvyšším zákonom poľskej republiky je ústava a stojí nad všetkými ostatnými zdrojmi práva.

Ozval sa aj Šimečka a na záver Uhrík

V zostrihu je potom vidieť europoslanca Šimečku, ktorý sa postavil na stranu rétoriky EÚ a vyjadril súhlas s finančnými postihmi pre Poľsko. Na záver vystupuje Milan Uhrík, ktorý so zvýšeným tónom apeluje na EÚ, aby prestala šikanovať štáty strenej Európy. Podľa neho EÚ si vždy nájde dôvod, prečo trestať Maďarov a Poliakov. Podľa Uhríka, spoločný „európsky štát“ nie je nič iné ako alternatívny nástroj, ako presadiť liberálnu agendu v konzervatívnych stredoeurópskych štátoch. Uhrík vyhlásil, za všetkých konzervatívne zmýšľajúcich občanov Slovenska, že Poľsko má našu plnú podporu.

Uhrík z Republiky na proteste v Žiline: V takomto svete sa nedá existovať!
Protesty podľa Uhríka majú význam. A preto na pódiu v Žiline veľmi hlasno, vyjadril svoj názor. Účasť síce aj podľa neho nebola masová, ale ozývať sa podľa neho treba. Nielen v bratislavských liberálnych kaviarňach, ale aj na východe, severe a... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová