Reforma zdravotníctva sa nedá zastaviť. Nastane so zákonom, či bez neho.
25 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Podľa noviny.sk môžu zaniknúť aj bez Lengvarského reformy viaceré menšie nemocnice. Problémom môže byť nedostatok lekárov.

Mestá protestujú proti zámerom ministerstva zdravotníctva, ktoré chce niektoré menšie nemocnice pretransformovať na tzv. komunitné. Samosprávy v tom vidia zhoršenú dostupnosť k ošetreniu. Čísla však hovoria jasne. Reforme sa nedá vyhnúť. Najbližšie bol k reforme nemocníc minister zdravotníctva Uhliarik. Ten sa pokúšal zrušiť 10 - 15 % lôžok. Celá akcia však skončila masovými výpoveďami a štrajkom lekárov v roku 2011. Transformáciu vtedy stopol prezident Gašparovič.

Už aj sociálny netvor Zajac vie: Lengvarský nemá predstavu, ako má systém fungovať
Už aj sociálny netvor Peter Zajac to vie. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, roky nalepený na štát, nemá predstavu o tom, ako má fungovať efektívne zdravotníctvo. Keby robil Rudolf Zajac reformu zdravotníctva dnes, internet by bol plný... Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Eka Balašková
Nedostatok zdravotníkov je alarmujúci Dnes chce transformáciu zastaviť Boris Kollár. Analytici však tvrdia, že transformácia je v dnešnej dobe nezastaviteľná. Nastane so zákonom či bez neho. Dôvodom je nedostatok zdravotníkov. To môže spôsobiť zánik nemocníc.

V dôchodkovom veku máme viac ako 5 000 lekárov

V dôchodkovom veku máme viac ako 5 000 lekárov a v preddôchodkovom veku zhruba 3 300 lekárov. So sestrami to vyzerá podobne. Pred dôchodkom 8 800 a v dôchodku viac ako 3 500. Nových je len 959. „Nemáme ani pediatrov, nemáme gynekológov ani špecialistov jednotlivých odborností,“ skonštatoval prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šoth. Na vlastnej koži to už pocítili aj mnohí pacienti, ktorí musia hodiny čakať na vyšetrenie.

Lengvarský trepe! Vláda nás zradila, sťažujú sa zdravotníci
Zdravotníci neuvidia nič navyše! Teda ak ide o štandardnú valorizáciu na základe mzdového automatu. Pri avizovanej inflácii nebudeme cítiť žiadnu valorizáciu, upozorňuje vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Slovenská komora sestier a pôrodných... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková
Odchádzajú za lepšími podmienkami Okrem toho zdravotníci pre dlhodobé zanedbávanie zdravotníctva budú odchádzať za lepšími podmienkami do zahraničia. Úlohu pritom zohrá aj to, že sa na zdravotníctvo dáva menej peňazí v návrhu rozpočtu na rok 2022. „Slovenské zdravotníctvo čaká jednoznačne apokalypsa,“ konštatoval prezident Asociácie nemocníc Slovenska, Marián Petko. Problém so zdravotníkmi nie je iba na Slovensku. „Doslova a do písmena si štáty kradnú navzájom zdravotníkov. Maďari zvýšili platy o niekoľko desiatok percent. To isté urobili Poliaci. Česi ponúkajú také benefity, že za podpis kontraktu pre primára ponúknu 20 tisíc eur a byt k tomu,“ informoval bývalý minister zdravotníctva Richard Raši. Teraz treba zastabilizovať personál, a potom robiť zmeny lôžok,“ dodal. „Budeme musieť zvyšovať platy zdravotníkom,“ povedal Boris Kollár.
Lengvarský sa konečne prebudil? Zamestnancom v zdravotníctve sľubuje valorizáciu miezd
Ministrovi zdravotníctva už riadne zateká do topánok! Vladimír Lengvarský si pravdepodobne konečne začal uvedomovať katastrofálnu situáciu vo svojom rezorte a zabezpečil, že zamestnanci v zdravotníctve budú mať ako jediní valorizované... Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Diana Zaťková
Vyššie platy zdravotníkom chce dať aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ako to už býva, zatiaľ sa všetko analyzuje. Môže sa však stať, že kým sa dospeje k dôkladnej reforme, problémy zdravotníctva sa prehĺbia. A doplatí na to zase len pacient.