Už aj sociálny netvor Zajac vie: Lengvarský nemá predstavu, ako má systém fungovať
21 | 10 | 2021 I Eka Balašková
Už aj sociálny netvor Peter Zajac to vie. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, roky nalepený na štát, nemá predstavu o tom, ako má fungovať efektívne zdravotníctvo.

Keby robil Rudolf Zajac reformu zdravotníctva dnes, internet by bol plný bankoviek s jeho podobizňou a rôznymi komentármi na jeho adresu. Mnohí ho za reformu spred dvadsať rokov majú v zuboch doteraz. Čo si reformátor myslí o riadení pandémie, ale aj o reforme nemocníc, prezradil v relácii Ide o pravdu.



Nejde o reformu

Podľa Zajacovho tvrdenia ide o čisto optimalizáciu nemocničných poskytovateľov. To, čo sa tu volá reforma, má tri problémy. "Prvým je, že ide iba nemocničnú sieť. Za ministerky Kalavskej urobili prvý, od začiatku do konca nezmyselný variant. Pacienti sa do nemocníc dostávajú cez ambulantný sektor. Teda buď cez tzv. obvoďákov, prípadne cez špecialistov, ak si ho tí netrúfnu liečiť ambulantne." vysvetľuje Zajac. Podľa jeho slov na Ministerstve zdravotníctva nemajú analýzu, čo všetko by ambulantný sektor mohol urobiť, aby odľahčil nemocnice. "Skúmame nemocnice, ako by to mohlo byť, ale vôbec neskúmame, koľko je tam zbytočných hospitalizácií a výkonov." Analýza ambulantného sektora je teda nevyhnutná.
Lengvarského "vytiahol" kamarát Naď

Povedal si, že toto bude dobrý minister, lebo zvládol plošné testovanie, veď všetkých tých 4-5 tisíc ľudí na dohody zamestnávala vojenská nemocnica v Ružomberku. "Nebolo to v súlade so zákonom, nemali splnené povinnosti voči Sociálnej poisťovni," objasňuje Zajac, "ale povedali si, že on bude ministrom." Dovtedy ale nemal šajnu, o čom to celé je.
Štát si môže klásť podmienky

Štát nemôže podľa Zajaca či už mestskej, súkromnej, alebo verejnej nemocnici povedať, čo smie, alebo nesmie robiť. "Štát môže nastaviť isté podmienky - nemocnica musí mať toľko ľudí, takej kvalifikácie, prístrojové vybavenie. Na to nepotrebuje zákon." upozorňuje Zajac: "Na to mu stačí vyhláška o materiálno technickom zabezpečení." Jediný, kto môže určovať, čo, ktorá nemocnica bude robiť, sú zdravotné poisťovne. Tie si totiž objednávajú zdravotnú starostlivosť a platia za ňu. "Tie vedia, kde je aká kvalita. Kde je aká cena. Sieťovať nemocnice môžu poisťovne len vtedy," vypočítava Zajac: "keď budú prísne regulované, kontrolované, ale budú mať tieto kompetencie."

https//www.hlavnydennik.sk/2021/10/21/padli-vysoke-tresty-v-kauze-judas-byvaly-sef-kontrarozviedky-sis-gasparovic-dostal-11-rokov/
Poisťovne pod tlakom

Prečo teda poisťovne nesieťujú nemocnice? Podľa Zajaca sú od roku 2006 pod neustálym frontálnym tlakom. "Zákaz zisku, zoštátnenie, vykúpenie." vymenúva a dodáva: "Najnovšie ministerstvo bude určovať, koľko zdravotnej starostlivosti majú poisťovne zaplatiť. Teda koľko môžu minúť." Štát podľa neho hovorí, že bude bojovať proti krížovému vlastníctvu a pritom štát je najväčší krížový vlastník. Nemá to šancu, politické kritie, vecnú oporu a nevedia, ako to majú spraviť.
Čo sa v tejto situácii bude dať urobiť

Keď VÚC, alebo mesto potrebuje nemocnicu, konštatuje exminister Zajac, a neprežije z prijmu od zdravotnej poisťovne, má dve možnosti. "Alebo sa stotožní s tým, že tá nemocnica tam nebude v takej zostave, alebo ju zadotuje z vlastných peňazí, lebo tam má svojich obyvateľov, svojich voličov a svoje plány."
Zajacova reforma

Celá bola postavená na tom, že úlohou štátu je povedať, keď niekto chce robiť takúto zdravotnú starostlivosť, musí spĺňať tieto kritériá. "Ak nie, vlastník môže urobiť len dve veci." ozrejmuje Zajac: "Alebo do toho vloží vlastné peniaze, alebo od toho odíde. Na tom je postavená celá tá takzvaná Zajacova reforma a tieto pravidlá aj platia. A oni platia nie len na Slovensku." Celý tento systém je podľa holandského modelu, ktorý nastavil ekonóm Eindhooven v roku 1994.

Lavína nenávisti za Tarabov status. Ale koalícia hádže ľudí ku dnu!
Poslanec NRSR Tomáš Taraba na svojom profile na sociálnej sieti uviedol: „Vieme, že na Slovensku máme novú top modelku.“ Reagoval tak na fotografiu prezidentkinej dcéry, ktorá predvádzala na módnej prehliadke. Prišla ju podporiť aj Zuzana Čaputová.... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Tragikomédia v každej oblastí

Exminister Zajac sa nechce posmievať, len sa pýta: "Čo čakáte od štátu, ktorý postaví obchvat a nepostaví k nemu prípojku?" pričom obchvatom je myslená tá reforma nemocníc, ale nezreformuje sa ambulantná starostlivosť. "Ideme Slovensko reparovať po covide a povieme - dajme to do nemocníc. Do tých nemocníc, o ktorých jedným dychom povieme, že sú predimenzované. Že ich je veľa a sú nadbytočné." Zajac vysvetľuje: "Celé to má kontrolovať Úrad pre dohľad," a vzápätí sa pýta: "ale ako môže byť ten úrad nezávislý, keď je to v podstate referát Ministerstva zdravotníctva."
Lekárov nie je málo

Len sú podľa P. Zajaca nesprávne vyťažení a rozložení "v priestore". Zajac má tiež provlém s platovým automatom, fungujúcim od vlády Ivety Radičovej. "Ja nemám nič proti tomu, aby lekári zarábali slušné peniaze." ozrejmuje. "Ale vadí mi, keď to majú zarábať z titulu, že som lekár a mám toľko a toľko od promócie. Žiadna kvalita práce, len za to, že som." Chýba mu tam nejaké výkonové obmeňovanie
Prečo toľko slovenských lekárov končí v Česku?

"Dnes Česi ani nemajú oveľa lepšie platové ohodnotenie, ako majú ďaleko lepšie pracovné podmienky." vysvetľuje Zajac: "Každý, kto skončí medicínu má záujem na tom, aby sa dostal k modernej medicíne, nie k nejakému stredoveku." Tým, že máme veľa zle rozložených nemocníc, roky neumožňujeme poisťovniam robiť prirodzenú selekciu, tak samozrejme, že sa nám tie sily rozdrobujú. "Myšlienka, že treba optimalizovať sieť je nepochybne dobrá." tvrdí: "Nie je ničím nová a ja sa k nej hrdo hlásim, bola jedným z pilierov Zajacovej reformy. Ale spôsob a načasovanie je úplná katastrofa."

Vodu kážu, víno pijú! Koaliční poslanci sa v bufete veselo promenádujú bez rúšok (VIDEO)
Situácia na Slovensku sa zhoršuje a v čiernych okresoch sa sprísňujú aj všetky protipandemické opatrenia. Ľudia sú stále viac obmedzovaní na slobode pohybu a aj pri stravovaní. Neplatí to však pre našich vyvolených – poslancov v parlamente. A najmä... Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Nečudujme sa sestrám

Sestry majú úplne hanebné platy a nech sa nečudujú sestrám, že nechcú robiť. "Veď nech robí čokoľvek iné a dostane o 30-40 % lepší plat. Ešte v Bratislave v tých veľkých nemocniciach tie platy majú ako-tak." A vysvetľuje, že je to aj tým, koľko dáva štát mesačne na jedného poistenca. Na Slovensku je to 31 €, v Česku po prepočte 77 € a to je veľký rozdiel. Je to celý reťazec problémov: "Ja nehovorím, že to má štát celé platiť. Ale. Máme vysoké odvody, čím znižujeme cenu práce, nie sme konkurencieschopní a tak ďalej." vysvetľuje Zajac.
Na platy a odvody až 80-90 % príjmov nemocníc

Takto to fungovať logicky nemôže, konštatuje Zajac. "Lebo kde sú lieky, kde je materiál, nemajú na potraviny, nemajú na nič. Začnú dlhovať a "potom príde štát, ktorý tam naleje peniaze a one zase produkujú straty." Prízvukuje však, že "Sestry nám držia ten zdravotný systém. Ak im nebudeme vedieť dávať dostatočné výplaty, tak nám budú chodiť do Rakúska ani nie ako sestry, ale ako opatrovateľky. Budú nám naďalej chodiť do Maďarska, Poľska, do Čiech."
Poddimenzované nie len sestry

S nimi tiež ďalší personál a Zajac menuje laborantky, asistentky, fyzioterapeutov. "Je tam množstvo iných finančne poddimenzovaných zdravotníckych profesií. Lekári síce nie sú tak poddimenzovaní, ako sestry, ale ich odmeňovanie nie je motivačné." Dobrý lekár nech podľa Zajaca zarába aj desaťtisíc euro. "Ale tí chatrní, čo viac kávičkujú a robia odborárov, nech si hľadajú miesta inde."
Vláda mala dávno konať

Ale nie tak, ako konala, ale platiť za svojich poistencov viac a nie im uberať, čo je teraz trend. "Ale už ten tohoročný rozpočet bol urobený doslova podvodnícky, keď to tak môžem povedať. Zrušilo sa ročné zúčtovanie za poistencov štátu." a vysvetľuje: "Oni ten balík dali fixne, či bude päť, alebo dvadsať percent nezamestnaných." Ak teda vláda do toho chce viac a viac strkať nos, musí zdravotné poisťovne viac financovať. "Reforma ak prejde, tak nie rozumom" tvrdí Zajac. "Možno prejde silou." a dodáva: "Môžu urobiť čokoľvek, ale či to pomôže slovenským občanom, o tom silno pochybujem."
(Ne)zvládnutá pandémia

Tak, ako sa dalo, ju zvládli občania, tvrdí Zajac: "Nezvládol ju krízový menežment Ministerstva zdravotníctva, menovite hlavný hygienik a celá tá jeho suita." Podľa exministra je v tých opatreniach taký chaos, že človek nemá šancu vyznať sa v tom. "Tie Matovičove tlačovky. To Krajčího prešľapovanie. Z tohto pohľadu to lepšie zvládli občania. Lenže tí stratili trpezlivosť." Upozorňuje: "Všimnite si. Ako sa vytratil Matovič, tak sa vytratil aj Mikas. To, čo robil, to bolo nedôstojné. Uspeli sme s výnimkami? Na základe akch pravidiel ich dával?"
Lekári na telefón

Nikam ste sa cez pandémiu nevedeli dovolať a keď aj ste sa k nejakému lekárovi dostali tak neskoro a nedostali ste sa k správnej zdravotnej starostlivosti. "V rámci covidu len 5% šlo cez obvodných lekárov, celý zbytok na seba musela vziať RZP. A to už bolo väčšinou dosť neskoro."  konštatuje Zajac. "Keď sa dostal na kyslík, už to nebolo dobré. Keď sa dostal na ventiláciu, prežilo zhruba 20%."

Belousovová sa pýta Šudíka, ktorý chce legalizovať prostitúciu: Hladnej svini sa o kukurici sníva?
Nie, Anna Belousovová nikomu nenadáva do bravov. V statuse na sociálnej sieti len komentuje návrh jedného z vládnych poslancov. Poslanec Šudík chce totiž legalizovať prostitúciu. Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Čo nám covid ukázal?

"Ukázalo to, že slovenské zdravotníctvo nedokáže fungovať v rámci veľkej záťaže a že nedokáže poskytovať excelentnú zdravotnú starostlivosť."konštatuje Zajac. Na to sme však podľa neho nepotrebovali covid. "Na to máme tisíc iných čísel - počet transplsntácií a množstvo ďalších príkladov. S tým treba niečo robiť, lebo to nie je dlhodobo udržateľné." uzatvára Zajac.