Brusel chystá ďalšiu pohromu. Chce zaviesť klimatickú daň!
25 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Brusel chystá podľa portálu echo24.cz novú dať za domy a automobily v boji proti zmene klímy. Klimatickú. Maďarsko sa postaví proti nej.

Maďarská vláda je proti tomuto zdaneniu. Premiér Viktor Orbán povedal, že plánovaný „klimatický balíček“ a následné vysoké ceny energií zničia európsku strednú triedu. „To musí byť zastavené,“ vyhlásil. Ostro kritizoval prácu komisie a zeleného komisára Franse Timmermanse: „Osoby zodpovedné za vysoké ceny elektriny a plynu ohrozujú európsku demokraciu.“ A tá závisí od stredných vrstiev. Premiér vyzval k stiahnutiu ideologických zelených plánov a ich prehodnotenie. Neuvážené plány komisie by podľa Orbána rozbili európsku ekonomiku.

Brusel stupňuje požiadavky na automobilky. Alkoholový imobilizér sa dá oklamať
15 | 10 | 2021 | Ján Papuga
K téme sa vyjadril vedúci kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás. Najväčším nebezpečenstvom je podľa neho to, že Európska komisia (EK) chce tlačiť zvýšenie cien na spotrebiteľa tak, že zdaní majiteľov domov a áut. Verí, že Višehradská štvorka tento návrh odmietne. Gulyás ďalej uviedol, že ku kríze prispeli nedávne opatrenia EK. „Z dôvodu ochrany klímy si Brusel vynútil odklon od tradičnej výroby energie a zároveň liberalizoval trhy s plynom a elektrinou bez prechodného obdobia. Keď sa minulý rok na jar začali objavovať prvé známky krízy, mali európske zásobníky plynu rekordne nízke množstvo plynu. Ako rástol dopyt, ponuka klesala a dlhodobé dohody o dodávkach plynu v Európe mali vypršať. A Brusel šesť mesiacov neurobil nič.“
Uhrík politikom v Bruseli: prestaňte šikanovať konzervatívne štáty strednej Európy!
Milan Uhrík upozornil na vystúpenie poľského premiéra v Europarlamente. Ten odmietol vyhrážky zo strany Bruselu a odkázal, že Poliaci sa vydierať nenechajú. EÚ tlačí na Poľsko pre konzervatívne zákony. Uhrík Poľsko v pléne EP podporil a európskym... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Petra Demková
Najnovšie klimatické návrhy Bruselu sa budú dotýkať dopravy, áut, verejných budov a rodinných domov. To podľa Gulyása znamená, že namiesto uplatnenia zásady, že by to mal zaplatiť znečisťovateľ, uvalili daň na domy a autá bežných ľudí. Pripomenul, že náklady na energie vzrástli všade okrem Maďarska. Gulyás kritizoval aj navrhovaný zákaz predaja nových benzínových a naftových aut, a to od roku 2035.