Nebudem stíhať niekoho bez dôkazov! Bol by to ukážkový príklad nedôvodného stíhania, vysvetľuje Žilinka zrušenie obvinenia voči Brhelovi
23 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Generálny prokurátor Maroš Žilinka opäť využil paragraf 363 a zrušil obvinenie Petrovi Brhelovi. Dospel totiž k záveru, že neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie. Využívanie tzv. korunných svedkov vyžaduje osobitnú obozretnosť, upozornil Žilinka vo svojom profile na sociálnej sieti.



Zrušil uznesenie vyšetrovateľky NAKA

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ešte 12. októbra zrušil uznesenie vyšetrovateľky NAKA zo dňa 29. januára 2021 v časti, ktorým vzniesla obvinenie Petrovi Brhelovi pre zločin prijímania úplatku, ako aj naň nadväzujúce uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zo dňa 19. apríla 2021 o zamietnutí sťažnosti obvineného, podanej proti uzneseniu o vznesení obvinenia.

Zároveň generálny prokurátor prikázal vyšetrovateľke NAKA, aby o veci znovu konala a rozhodla.

Žilinka informoval, že po preskúmaní veci dospel k záveru, že neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie obvineného pre skutok, pre ktorý mu bolo vznesené obvinenie.

A to pre absenciu dôkazov, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali a ktoré by vo svojom súhrne umožňovali urobiť úsudok o naplnení všetkých znakov skutkovej podstaty trestného činu, ktorá je alfou a omegou zákonnosti v demokratickej spoločnosti, zo strany obvineného Petra Brhela.

Šéf Transparency o kauze za 24 miliónov: Štát dal opäť priestor pre špekulantov a podvodníkov!
Zistenia investigatívcov pred pár dňami otriasli Slovenskom. Krajniakov rezort totiž poslal ťažké milióny na zmiernenie dopadov pandémie rôznym schránkovým firmám bez zjavnej podnikateľskej činnosti. "Vzhľadom na závažnosť podozrení by sa celý... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Tento tzv. korunný svedok rozpor vo výpovediach nevysvetlil

Brhel, ktorý bol obvinený v kauze Mýtnik, mal podľa svedeckej výpovede vziať úplatok vo výške desaťtisíc eur z nelegálne získaných zdrojov. Svedok však mal vo viacerých výpovediach uviesť viaceré dôvody prevzatia úplatku z Brhelovej strany. Rozpor vo výpovediach ale podľa Žilinku logickým a vierohodným spôsobom nevysvetlil.

„Rozpor v tvrdeniach korunného svedka sa týkal aj okolnosti, ako podľa vlastného rozhodnutia rozdelil úplatok 30-tisíc eur, ktorý sám prevzal v súvislosti so zabezpečovaním nájmu budovy na východnom Slovensku,“ napísal Žilinka v statuse.
Výpoveď nie je ani podporená inými dôkazmi

Suma desaťtisíc eur podľa výpovede Ľudovíta Makóa mala byť odovzdaná Františkovi Imreczemu, nie Petrovi Brhelovi a jeho bratovi, ktorí obvinenie tiež odmieta.

Výpoveď voči Brhelovi je podľa generálneho prokurátora nielen sporná, ale aj osamotená, pretože aj ostatní svedkovia opisujú skutočnosti inak. Podľa Žilinku navyše nie je podporená inými dôkazmi.

Blanár: Milanová nezvláda svoju funkciu, načo nám je?
Načo nám je takáto ministerka kultúry? Pýta sa vo svojom statuse na sociálnej sieti poslanec parlamentu za Smer - SD a bývalý predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Milanová nezvláda svoju funkciu! Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Diana Zaťková



Ukážkový príklad nedôvodného trestného stíhania

"Navyše tento svedok sám potvrdil, že P. B., ktorému mal odovzdať obálku s peniazmi, lebo nezastihol jeho brata, od neho žiadne peniaze nepýtal, neboli súčasťou nijakej dohody a nemal žiadnu vedomosť ani prehľad o tom, o akú aktivitu ide, čo objektívne dokazuje, že ak by aj P. B. prevzal od Ing. M. F. peňažné prostriedky pôvodne určené pre jeho brata (čo obaja popierajú), nemal vedomosť o tom, že tieto získal Ing. M. F. ako úplatok, v dôsledku čoho v jeho prípade absentovala a doposiaľ absentuje aj subjektívna stránka skutkovej podstaty stíhaného trestného činu prijímania úplatku, vyžadujúca úmyselné zavinenie," píše sa vo vyjadrení.
Obvinenie bolo predčasné

Generálny prokurátor preto konštatuje, že obvinenie Petra Brhela bolo predčasné. Za danej dôkaznej situácie konštatuje, že právoplatným uznesením o vznesení obvinenia, bol porušený zákon v neprospech obvineného Petra Brhela.

„Trestné stíhanie založené na výpovedi jediného takzvaného korunného svedka poskytujúceho pomoc pri odhaľovaní trestnej činnosti výmenou za beztrestnosť alebo iné výhody, vyžaduje od konajúcich orgánov osobitnú obozretnosť. V danom prípade tomu tak žiaľ nebolo,“ zdôraznil Žilinka.

Dodal, že ide o ukážkový príklad nedôvodného trestného stíhania len na základe výpovede spolupracujúcej osoby, ktorá nebola podporená ďalšími dôkazmi. Takéto procesné postupy považuje za škodlivé.

Pavol Slota: Policajti, konajte tam, kde konať treba! (VIDEO)
Pavol Slota zo strany Domov - národná strana sa na sociálnej sieti vyjadril k zásahu polície voči mužovi s barlou v Prievidzi. Zásah polície - dva protiklady Policajti by podľa Slotu mali byť v prvom rade psychicky vyrovnaní... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Eka Balašková