Šéf Transparency o kauze za 24 miliónov: Štát dal opäť priestor pre špekulantov a podvodníkov!
23 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Zistenia investigatívcov pred pár dňami otriasli Slovenskom. Krajniakov rezort totiž poslal ťažké milióny na zmiernenie dopadov pandémie rôznym schránkovým firmám bez zjavnej podnikateľskej činnosti. "Vzhľadom na závažnosť podozrení by sa celý rozhodovací proces mal dôsledne a nezávisle preveriť a na základe zistení vyvodiť aj zodpovednosť," hovorí pre denník Pravda šéf Transparency International Slovensko (TIS) Michal Piško.



Ďalší rozsiahly podvod

Podľa Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa pravdepodobne viac ako 24 miliónov dostalo do rôznych schránkových firiem. Novinári sa pozastavili aj nad tým, že žiadni z majiteľov firiem, ktoré dotáciu dostali, nepochádzali zo Slovenska.



"Zverejnené zistenia považujeme za veľmi závažné, keďže štát, a teda my všetci, mohol prísť v ťažkých časoch koronakrízy o milióny eur. Vzhľadom na opísanú schému schránkových firiem bez reálneho sídla a zrejme aj zamestnancov mohlo ísť naozaj o rozsiahly podvod," konštatuje šéf neziskovky.
Podarí sa vinníkov potrestať a peniaze vymôcť späť?

Podľa Piška navyše najnovšie informácie naznačujú, že do machinácií boli priamo zapojení štátni úradníci, ktorí majú verejný záujem chrániť. "Dôležité teraz bude, či sa štátnym orgánom podarí podvody dokázať, peniaze vymôcť späť, vinníkov potrestať, a tým vyslať jasný signál aj pre ďalších podvodníkov," upozorňuje šéf mimovládnej organizácie.

Kauza za 24 miliónov naberá na obrátkach! Neuveríte, čo zistil poslanec Tomáš
Z kauzy schránkových firiem, ktoré mali zinkasovať od štátu peniaze v rámci pandemickej prvej pomoci, sa stáva pre kompetentných nočnou morou. Poslanec mimoparlamentného Hlasu Erik Tomáš prišiel so šokujúcou informáciou o tom, aké nariadenia mali... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Štát mohol spraviť viac

Piško však verí, že štát mohol spraviť pre ochranu verejného záujmu nepochybne viac. "Register prijímateľov koronadotácií napríklad zverejňujeme my ako neziskovka, pričom si dáta musíme každý mesiac opakovane pýtať od viacerých rezortov a spracovávať ich. Prečo to nerobí priamo štát?"
Priestor pre podvodníkov

Transparency podľa jej šéfa dlhodobo upozorňuje, že znížené štandardy transparentnosti pri poskytovaní koronapomoci vytvárajú, žiaľ, aj priestor pre špekulantov a podvodníkov.

"Štát na tieto riziká z nášho pohľadu nereagoval dostatočne. Koronapomoc sme napríklad mohli dávno obmedziť firmám, ktorých vlastníctvo vedie do daňových rajov, alebo pre spoločnosti, ktoré si neplnia zákonnú povinnosť zverejňovať účtovné závierky vo verejnom registri," navrhuje Piško.

Sulíkovi odišla pravá ruka: Kríza ešte neskončila, no krízová poradkyňa Kiššová už áno
Pandémia ani koronakríza ešte ani zďaleka neskončili, no, zdá sa, že ministerstvo hospodárstva už situáciu zvláda s prehľadom aj bez krízových poradcov. Na svojom poste totiž končí poradkyňa ministra hospodárstva Richarda Sulíka pre krízové... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Diana Zaťková