Varovanie SHMÚ: Na Slovensko sa chystá víchrica Ignatz
21 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Víchrica, ktorú meteorológovia pomenovali Ignatz, v noci dorazila do Európy a podľa portálu Plus1deň napácha poriadne škody. 



Vetrisko má prvú obeť

Víchrica Ingnatz v noci dorazila do Európy. Prvé "na rane" bolo Francúzsko. Počas noci priniesla vietor o sile orkánu. "Na severozápade krajiny v meste Fécamp pritom sila vetra podľa najnovších meraní dosiahla rýchlosť až 175 km/h," píšu meteorológovia z imeteo.sk. Búrka Ignatz si vyžiadala už aj prvú obeť. Je ňou muž, na ktorého počas šoférovania padol na ceste strom.


Padli vysoké tresty v kauze Judáš. Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Gašparovič dostal 11 rokov
Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Gašparovič dostal 11 rokov. O súdnom pojednávaní informoval server aktuality.sk. Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Obrovské škody

Zatiaľ má Ignatz na svedomí zničené strechy, popadané stromy, poškodené autá a blokovanú dopravu. 250-tisíc domácností ostalo bez elektriny. Vo Francúzsku a v Holandsku bola prerušená doprava, Ignátz "úraduje" aj v Holandsku. Tu sa objavilo aj tornádo. 

Od rána pustoší Nemecko


Na predmestí Bonnu počas noci narazil nákladný vlak do stromu, ktorý spadol na železničnú trať. "Najsilnejší vietor zaznamenali vo Feldberg v Čiernom lese, kde hlásili náraz vetra až 161 km/h, čo je sila hurikánu," píšu meteorológovia.V Berlíne hasiči nestíhajú vybavovať všetky tiesňové volania. Preventívne uzatvorili dve zoologické záhrady a zvieratá dočasne umiestnili do vnútorných priestorov.

Chcete poznať obsah časovej schránky z Michalskej veže?
Časové schránky sú veľmi zaujímavým poslom správ o tom, ako v mestách žili naši predkovia. Preto sa v minulosti ukrývali na nedostupných, dobre chránených miestach. Zväčša vo vežiach kostolov. Pred časom otvorili takúto schránku v Žiline a... Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Česi očakávajú veľmi silný vietor,

Pôjde údajne o najsilnejšiu víchricu od februára 2020. Meškajú vlaky, uzavreli letisko. Na Slovensko by mala víchrica doraziť už mierne oslabená, napriek tomu Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého a druhého stupňa.