Chcete poznať obsah časovej schránky z Michalskej veže?
21 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Časové schránky sú veľmi zaujímavým poslom správ o tom, ako v mestách žili naši predkovia. Preto sa v minulosti ukrývali na nedostupných, dobre chránených miestach. Zväčša vo vežiach kostolov. Pred časom otvorili takúto schránku v Žiline a Košiciach. Včera to podľa portálu aktuality.sk urobili v Bratislave.



176 rokov

Obsah časovej schránky v Michalskej veži bol uložený jedno a trištvrte storočia. Reštaurátor kovov Stanislav Kožela otvoril zapečatenú schránku. Prevzal ju historik Patrik Baxa. Prítomných prekvapilo, aké boli predmety zachovalé.

Bratislava: V Petržalke pribudlo nové záchytné parkovisko
21 | 10 | 2021 | TASR

Čo objavili?

Zväčša veci a dokumenty, ktoré asi nikoho neprekvapia - dobové platidlá a mince, zapečatená kapsula údajne s relikviami deviatich svätých, zoznam vonkajšej mestskej rady, dokument z pôvodnej schránky z roku 1758, dokument, ktorý vytvorili štyria zhotovitelia strechy veže a iné písomnosti na pergamene.
Dokument od zhotoviteľov strechy veže

Obsahoval aj krátky obsah: „Pri tejto stavbe sme použili ruku a usilovnosť a s pomocou Božou sme túto vežu vyviedli do výšky. Vy, ktorí tento list nájdete a prečítate, spomeňte si na zomrelých a pomodlite sa za trpiace duše v očistci,“ odrecitoval inžinier a architekt Peter Hudák, koordinátor pamiatkovej obnovy Michalskej veže.
Pergameny z r 1758 neotvorili

Hrozilo by im poškodenie, preto potrebujú špeciálnu manipuláciu. Obsahujú údajne popisy vtedajšej vládnej elity. Konkrétne Máriu Teréziu, jej manžela Františka Štefana a „otcov mesta“. Uvádza aj zmeny, ktoré boli vykonané počas renovácie veže.

Bratislava: Staromestské trhy by sa mohli začať 26. novembra, budú však iné
Na Hviezdoslavovom námestí v bratislavskom Starom Meste by sa mohli tohtoročné vianočné trhy konať od 26. novembra do 23. decembra. Také sú plány mestskej časti. Na rozdiel od minulého roka, keď tradičné vianočné stánky nahradili flexibilné... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | TASR

Obsah schránky sa obmení

Predtým však budú v prostredí Starej radnice predmety vystavené pre verejnosť. Tomu však bude podľa riaditeľky Múzea mesta Bratislavy Zuzany Palicovej predchádzať ich odborné ošetrenie a posúdenie. Pôjde o krátku expozíciu a ešte nie je jasné, ako dlho bude trvať. To závisí od dĺžky trvania renovácie Michalskej veže. O novom obsahu časovej schránky sa povedie odborná diskusia.
Primátorské zimomriavky

K udalosti sa vyjadril aj primátor mesta Matúš Vallo. Ten mal podľa vlastných slov zimomriavky. O tom, čo sa do schránky dostane pre budúce generácie, povedal: „Máme iniciatívu, aby nám ľudia posielali svoje tipy. Najlepších päť z nich vyberieme a jeden odhlasujú ľudia.“