Profesor Beran zodpovedným: Neprojektujte do opatrení vlastný strach z ochorenia!
21 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Profesor Jiří Beran je český epidemiológ a vakcinológ. Pre portál Parlamentní listy poskytol rozhovor, v ktorom skonštatoval niekoľko veľmi zaujímavých faktov. 



Výrazné paralely

Profesor Beran tvrdí, že Ministerstvo zdravotníctva ČR nechce ľuďom vysvetliť, z akých dôvodov sú počty úmrtí na covid také vysoké. Ministerstvo vytvára tlak na neočkovaných a vôbec ho nezaujíma, že podľa štúdie profesora Thona už polovica obyvateľstva ochorenie prekonala a teda očkovaná byť nemusí. Dáta z Izraela podľa prof. Berana tvrdia, že "človek, ktorý covid prekonal je proti delta mutácii chránený trinásťkrát lepšie, ako osoba po dvoch dávkach očkovania."
Reštrikcie nič neriešia

tvrdí profesor Beran a konkretizuje to na prípade človeka nad 60 rokov. Tri základné komplikácie covidu počas prvého týždňa sú potlačenie imunitného systému, žilná tromboembolická choroba a druhotný zápal pľúc. Ak týmto ľuďom sedem dní po zistení pozitivity nik neporadí, čo robiť práve s týmito komplikáciami a tí prídu do nemocnice až s nízkou saturáciou kyslíka v krvi, býva väčšinou neskoro.

Chce Lengvarský likvidáciou nemocničných oddelení dosiahnuť zlepšenie zdravotnej starostlivosti?
Ľudia v rôznych regiónoch volia rôzne spôsoby odporu proti tomu, čo na nich vláda chystá. Na námestí v Trstenej sa včera stovky ľudí postavili za svoju Hornooravskú nemocnicu s poliklinikou. O reakcii ministra Lengvarského píše portál... Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Liek máme, ľudia umierať nemusia

Tvrdí to Dr. Miloslav Ludvík, riaditeľ FNsP Motol. Ide o chyby na strane praktických lekárov. Pri zistení pozitivity osôb z rizikových skupín by bolo vhodné, aby praktický lekár hneď zhodnotil nasadenie lieku Regeneron. To by ale podľa profesora Berana sa však človek z rizikovej skupiny potrebuje k lekárskemu ošetreniu dostať v prvých dňoch pozitivity. Ak aj nie k svojmu ošetrujúcemu lekárovi, tak jeho zdravotný stav musí vyhodnotiť niekto iný.
Celoplošné testovanie je nezmysel

Profesor Beran radí, že by bolo dobré pristúpiť k urýchlenému testovaniu ľudí, ktorí majú príznaky. "Treba prestať po uliciach naháňať zdravých ľudí a žiadať od nich testy." konštatuje Beran. Počet testovaných nie je podstatný. Treba sa zamerať na vyhľadávanie pozitínvych v rizikových skupinách a všas ich podchytiť. Ak sa bude spoľahlivo trasovať, nemocnice sa nemusia zahltiť.
Kratší interval preočkovania?

EMA (Európska lieková agentúra) schválila skrátenie intervalu medzi očkovaniami proti covidu z ôsmich na šesť mesiacov. Podľa profesora Berana toto odporúčanie súvisí s rôznymi mutáciami. Očkovanie proti pôvodnému "wuchanskému" vírusu je napríklad na delta mutáciu neúčinné, nakoľko ten je úplne iný. "Imunita voči pôvodnému vírusu je dostatočná," myslí si profesor Beran, "ale proti jeho asi piatej mutácií musí byť zákonite nižšia."

Ďakujeme, že ste nás videli! Štát totiž používa bielu palicu
Aj našimi stránkami prebehla informácia o konaní verejnej zbierky Biela pastelka. Ako jedna z tých, ktorí sa podieľajú na jej organizácií sa tak trošku cítim "povinná" informovať vás o jej výsledkoch a hlavne poďakovať sa. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Zodpovedným epidémia vyhovuje

Profesor Beran sa vyjadril, že ľudia, prezývaní ako "ústredný výbor odborníkov" nechcú, aby epidémia skončila. Inak by sa od leta inšpirovali v Británii alebo škandinávskych krajinách. "Neurobilo sa to, naďalej sa nosili rúška, testovali sa zdraví a podobne." Aké na to majú dôvody okrem udržania sa pri moci však profesor Beran nepozná.