Chce Lengvarský likvidáciou nemocničných oddelení dosiahnuť zlepšenie zdravotnej starostlivosti?
21 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Ľudia v rôznych regiónoch volia rôzne spôsoby odporu proti tomu, čo na nich vláda chystá. Na námestí v Trstenej sa včera stovky ľudí postavili za svoju Hornooravskú nemocnicu s poliklinikou. O reakcii ministra Lengvarského píše portál Pluska.



Nejde len o Trstenú

Okrem tejto nemocnice sa chystajú prekategorizovať aj nemocnice v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši. Trstenská primátorka Magdaléna Zmarzláková povedala, že, protestom chcú vyjadriť obavu z pripravovanej reformy zdravotníctva. Poukázala na nedostatočnú komunikáciu a obavy, že bude ohrozená dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov: "Zákonom navrhovanú časovú dostupnosť do 35 či 40 minút nie je možné zabezpečiť. Preto máme obavy, že by v budúcnosti mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia. Boli by sme radi, keby boli reformné kroky vysvetlené, aby sme do budúcna predišli nedorozumeniam a keby boli jasne komunikované."

Aktuálne - Oravci blokujú priechod do Poľska!
Aktuálne prebieha podľa portálu Aktuality.sk protestná blokáda hraničného priechodu do Poľska Trstená - Chyžné. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Čo vlastne chcú?

Protestujúci žiadali kompetentných, aby do konca mesiaca navštívili ich nemocnicu a aby ministerstvo vypracovalo nový návrh komplexnej reformy zdravotníctva. Tá by podľa nich mala prebehnúť v spolupráci so zástupcami regiónov a s dôrazom na reformu ambulantného sektora.
Lengvarský sa chystá do Trstenej

"Snažím sa nemocnice navštevovať a vysvetľovať, čo ich čaká. Bohužiaľ, nevieme to spraviť za týždeň. V každom prípade v najbližšej dobe do Trstenej vycestujem a som v kontakte aj so župankou (pozn. TASR Erikou Jurinovou)," skonštatoval minister Lengvarský a podľa jeho slov sa snaží s každým dotknutým diskutovať.
Nechcú zhoršiť dostupnosť starostlivosti?

Podľa slov ministra protesty vníma a pracovníci MZ SR sa snažia ľuďom v regiónoch vysvetľovať, že im ide práve o zlepšenie zdravotnej starostlivosti. No "utekať" trebárs so zlomenou rukou z Vitanovej do Ružomberka namiesto Trstenej je naozaj nenormálny progres. Fakt nenormálny.

Politický sluha Mikas žiada, aby ho politici nezaťahovali do politiky
Hlavný hygienik Ján Mikas prostredníctvom svojej hovorkyne vyzval politických predstaviteľov, aby nezaťahovali Úrad verejného zdravotníctva do politických sporov, informovala TA3. Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Ján Papuga