Pčolinský: Reformu nemocníc nepodporíme! Cigániková: No a čo? Schválime si ju aj bez vás!
21 | 10 | 2021 I TASR
Poslanecký klub Sme rodina rokoval s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Podľa predsedu klubu Petra Pčolinského je odkaz jasný. Reformu nemocníc nepodporíme! Informáciu priniesla TASR.

Sme rodina je ochotná sa ešte o téme rozprávať, ak by ministerstvo zdravotníctva stihlo "obehnúť" dotknuté regióny a získať si ich podporu. Lengvarský verí, že budú ešte diskutovať. Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková zo SaS hovorí, že reforma môže prejsť aj bez podpory Sme rodina.
Lengvarský nemá podporu Sme rodina

"Ministrovi sme oznámili, že v tejto chvíli našu podporu nemá. Ak nedostaneme z regiónov, priamo od starostov, primátorov, riaditeľov konkrétnych nemocníc informáciu, že je to v poriadku a dohodli sa," povedal Pčolinský. Reformy by sa podľa neho mali konzultovať s dotknutými regiónmi. Ministrovi vyčítajú komunikáciu so samosprávami či predstaviteľmi nemocníc.

Lívia Pavlíková o "kauze" top modelka: „Šikana je veľmi vážny problém, ale toto šikana nie je!“ (VIDEO)
Témou týchto dní nie je riešenie stále väčšej biedy Slovákov či ekonomická pomoc krachujúcim podnikateľom, ale prezidentkina dcéra a jej kariéra modelky. Čo na tom, že väčšina ľudí žije z rúk do úst, toto je TOP téma. Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


"Na niektoré otázky sme nedostali odpoveď, nevedeli nám dať záruky na papieri, že niečo bude tak alebo onak. Pretože pre nás je veľmi dôležité, aby sme nevypisovali bianko šek, a potom o rok, aby sme neboli prekvapení, že ten výsledok je nejaký" doplnil.

Pčolinský si myslí, že bez hlasov Sme rodina reforma neprejde. "To sme nikdy nepovedali," reagoval na otázku, či je možné, že Sme rodina odíde z koalície, ak prejde reforma. "Keď si vedia zohnať podporu aj bez nášho klubu, nech sa páči," doplnil.
Cigániková sa nedostatku hlasov neobáva

Šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík potvrdil, že reformu podporí všetkých 19 členov klubu SaS. Bittó Cigániková si myslí, že výhrady Sme rodina sú skôr politickou otázkou a nejde o reálne obavy. "Až o rok má vzniknúť konkrétna mapa. A my sa rozprávame len o tom, aký kvalitatívny štandard má nemocnica či oddelenie dosiahnuť. Nie o konkrétnych nemocniciach. Je na škodu hovoriť, kde bude nemocnica a kde nie. To ešte nikto v koalícii nevie," povedala.

Bittó Cigániková si myslí, že aj bez Sme rodina majú dosť hlasov na to, aby reforma prešla. "Verím, že všetky ostatné strany ostanú zodpovedné," povedala. Dúfa, že keď šéfovi Sme rodina Borisovi Kollárovi vysvetlia následky toho, ak by nedošlo k žiadnym zmenám, názor zmení.

"Ak jednu z najhustejších nemocničných sietí ďalej nebudeme vedieť uživiť finančne, je to vážne ohrozenie zdravia a života obyvateľov," myslí si Cigániková. Ak by chcel Kollár vyjednávať o podpore, bolo by to podľa nej legitímne. "Nech sa pýta, čo by chcel," dodala.

Smer už má otázky k petícii za referendum. A píšu Čaputovej, aby sa zase nemohla vykrúcať
21 | 10 | 2021 | TASR