Facebook má na krku pokutu takmer 60 miliónov eur
21 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Facebook, alebo ako sa bude spoločnosť čoskoro volať, má problémy s britským protimonopolným úradom CMA. V súvislosti s prevzatím služby Giphy má pocit, že nie je braná dostatočne vážne a reaguje na to, píše Der Spiegel.


Rozruch okolo Facebooku neutícha. Hoci spoločnosť údajne plánuje čoskoro zmeniť svoj názov, zrejme jej už teraz hrozí ďalšie, pravdepodobne opäť nepríjemné, odhalenie interných údajov.
Pošramotený obraz gigantu

Z Veľkej Británie prišla ďalšia správa, ktorá zapadá do pošramoteného obrazu gigantu sociálnych médií. Tamojší Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) nariadil spoločnosti Facebook zaplatiť pokutu vo výške takmer 60 miliónov eur. Spoločnosť údajne porušila nariadenie úradu.

Prípad sa týka prebratia databázy GIF služby Giphy spoločnosťou Facebook, ktoré bolo oznámené ešte v roku 2020. CMA ho stále vyšetruje. Prostredníctvom vykonávacieho príkazu chcel úrad zaistiť, aby k zlúčeniu spoločností nedošlo, pokým sa prípad ešte oficiálne prešetruje.

Falošné kúzlo očkovania: Ochrana po očkovaní môže klesnúť už po 7 až 8 týždňoch!
Ešte vo februári 2021 sa spoločnosť Pfizer/Biontech snažila v štúdiách dokázať, že vakcína proti koronavírusu účinne chráni pred nakazením. Nové štúdie, ale aj realita zatiaľ ukazujú, že to tak nie je. Aj očkovaní ľudia majú podobne vysokú vírusovú... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Facebook neposkytol dostatok informácií

V odôvodnení pokuty CMA píše, že spoločnosť Facebook napriek varovaniam neposkytla dostatočné informácie. Vyžiadané správy spoločnosti mali totiž pre prácu úradu "zásadný význam".

Je to vôbec prvýkrát, čo bola spoločnosť potrestaná za to, že zámerne odmietla "poskytnúť všetky požadované informácie, píše CMA.

V stanovisku spoločnosti Facebook sa hovorí o "nespravodlivom rozhodnutí" CMA. Spoločnosť Facebook sa snaží o dodržiavanie predpisov. Rozhodnutie úradu preskúma a zváži možnosti.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Služba Giphy

Giphy, webová služba, ktorú by chcel Facebook prevziať, je akýmsi vyhľadávačom a databázou GIFov, animovaných obrázkov. Možno ich posielať v chatovacích aplikáciách, ako sú Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp a Snapchat.

Služba zarába peniaze prostredníctvom značkového obsahu, t. j. obsahu, za ktorý platia spoločnosti. Jace Cooke a Alex Chung spustili službu vo februári 2013.

Keď Facebook v máji 2020 oznámil dohodu so službou Giphy, napísal, že vďaka tejto službe budú "každodenné konverzácie zábavnejšie". Presné náklady na prebratie sú nejasné. V čase jeho oznámenia sa hovorilo o sume 400 miliónov dolárov, uzatvára Der Spiegel.

Napätie sa stupňuje: Vzniká nový krvavý konflikt na Balkáne? (Heinz Steiner)
Komentár Heinza Steinera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová