Poľský premiér varuje: EÚ nemôže vnucovať členským štátom svoju vôľu
19 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Poľský premiér napísal list Európskej únii, v ktorom varuje pred hrozbou, že blok sa stane "centrálne riadeným organizmom, ktorý budú riadiť inštitúcie zbavené demokratickej kontroly", informuje portál RT.


Bez kontroly



Premiér Mateusz Morawiecki v pondelok napísal vedúcim predstaviteľom EÚ, inštitúciám a vládam členských štátov. Vo svojom liste tvrdí, že „bohužiaľ sa dnes stretávame s veľmi nebezpečným javom, kedy si rôzne inštitúcie Európskej únie uzurpujú právomoci, ktoré podľa zmlúv nemajú, a vnucujú členským štátom svoju vôľu“.
Obavy z centrálne riadeného organizmu

"Mali by sme sa obávať postupnej transformácie Únie na entitu, ktorá by prestala byť alianciou slobodných, rovnoprávnych a zvrchovaných štátov a namiesto toho by sa stala jediným, centrálne riadeným organizmom, ktorý by riadili inštitúcie zbavené demokratickej kontroly zo strany občanov európskych krajín," upozorňuje Morawiecki.

Poľský premiér uviedol aj niekoľko veľkých výziev, s ktorými sa EÚ stretáva, vrátane brexitu, finančnej krízy „ktorá môže viesť k oslabeniu alebo dokonca kolapsu eurozóny“ a plynovej a energetickej krízy, ktorá „ohrozuje chudobou milióny“.

Na nosenie rúšok v moskovskej MHD dozerá takmer 400 kontrolórov, bude ich viac
Kontrolóri v moskovskom metre a verejnej doprave pokutujú cestujúcich, ktorí nemajú rúško vôbec alebo ním nemajú prekrytý nos i ústa. Agentúre RIA Novosti to potvrdil Vladislav Sultanov, vedúci štátnej inštitúcie Organizátor... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | TASR

Úspech EÚ akosi obchádza

"Osud našej Únie v posledných rokoch nie je kronikou úspechu. Ak sa chceme vyhnúť ďalším krízam, musíme zmeniť svoje spôsoby,“ varoval Morawiecki.

Premiér tiež uistil, že Poľsko „zostáva verným členom“ 27-členného bloku, a požiadal Brusel, aby si vypočul argumenty krajiny a „bol otvorený dialógu“ v nádeji, že nájde „riešenie, ktoré posilní našu Európsku úniu“.
Poľsko má právo kontrolovať ústavnosť právnych predpisov EÚ

Morawieckeho list prichádza potom, ako poľský ústavný súd začiatkom tohto mesiaca rozhodol, že niektoré zmluvy EÚ sú nezlučiteľné s varšavskými zákonmi. To znamená, že poľské zákony majú prednosť. Tento zásadný rozsudok uznal, že Poľsko má právo kontrolovať ústavnosť právnych predpisov EÚ, ako aj rozhodnutia Súdneho dvora.

Severná Kórea odpálila ďalšiu neidentifikovanú strelu
Severná Kórea v utorok ráno odpálila do Japonského mora ďalšiu neidentifikovanú strelu. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na generálny štáb juhokórejskej armády, ktorý nešpecifikoval, o akú strelu šlo a aký mala... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | TASR

Sme na križovatke

Minulý týždeň Morawiecki kritizoval obvinenia inštitúcií EÚ zasahujúcich do práv jej členských krajín.  Poznamenal, že „demokracia sa testuje“ a že „sme na križovatke“ v histórii bloku.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že výkonný orgán využije všetky svoje kompetencie, aby zabezpečil, že zákon bloku si po poľskom rozhodnutí udrží primát.
Spor medzi Bruselom a Varšavou

Porušenie nadvlády práva je ďalším bodom sporu medzi Bruselom a Varšavou. Títo dvaja sa dostali do konfliktu kvôli odporu bloku voči poľským samozvaným zónam bez LGBTQ.

Ako aj kvôli jeho Súdnemu dvoru, ktorý krajine nariadil zaplatiť  pokutu pol milióna eur denne. Pokuta sa vzťahovala na to, že Poľsko neukončilo ťažbu hnedého uhlia ihneď, ako sa začali právne kroky susednej Českej republiky o vplyve lokality na miestne zásoby pitnej vody.

Čínske a ruské lode sa spolu preplavili cez prieliv oddeľujúci japonské ostrovy
Skupina desiatich námorných plavidiel z Číny a Ruska sa v pondelok preplavila cez Cugarský prieliv oddeľujúci japonskú pevninu a ostrov Hokkaido. V utorok to uviedla japonská vláda s tým, že podobné aktivity pozorne sleduje, informovala agentúra... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | TASR