Čínske a ruské lode sa spolu preplavili cez prieliv oddeľujúci japonské ostrovy
19 | 10 | 2021 I TASR

Skupina desiatich námorných plavidiel z Číny a Ruska sa v pondelok preplavila cez Cugarský prieliv oddeľujúci japonskú pevninu a ostrov Hokkaido. V utorok to uviedla japonská vláda s tým, že podobné aktivity pozorne sleduje, informovala agentúra Reuters.


Japonsko vôbec prvýkrát potvrdilo, že čínske a ruské plavidlá sa spoločne preplavili cez tento prieliv, ktorý oddeľuje Japonské more od Tichého oceánu.

Cugarský prieliv je síce považovaný za medzinárodne vody, vzťahy Japonska s Čínou sú však dlhodobo poznačené teritoriálnym konfliktom o skupiny malých ostrovov vo Východočínskom mori. Japonsko má okrem toho územný spor aj s Ruskom.

Severná Kórea odpálila ďalšiu neidentifikovanú strelu
Severná Kórea v utorok ráno odpálila do Japonského mora ďalšiu neidentifikovanú strelu. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na generálny štáb juhokórejskej armády, ktorý nešpecifikoval, o akú strelu šlo a aký mala... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | TASR

Vláda  sleduje aktivity čínskych a ruských námorných plavidiel

"Vláda pozorne a s veľkým záujmom sleduje aktivity čínskych a ruských námorných plavidiel okolo Japonska. Presne také, aké boli tieto... Budeme naďalej s maximálnym nasadením vykonávať našu pozorovaciu činnosť vo vodách a vzdušnom priestore Japonska," uviedol pre novinárov námestník riaditeľa úradu japonskej vlády Jošihiko Isozaki.

Hovorca japonského ministerstva obrany zase uviedol, že čínske a ruské plavidlá počas plavby nenarušili japonské hranice a ani neporušili medzinárodné zákony.

Rusko robí "veľkú chybu", že sa nezbližuje so Západom, ale s Čínou, tvrdí bývalý Trumpov poradca
Bývalý americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton pre portál RT uviedol, že Moskva si zvolila nesprávnu stratégiu tým, že namiesto napravenia vzťahov s USA a západnou Európou si vybudovala silnejšie väzby s Pekingom. Čítať ďalej
17 | 10 | 2021 | Lukáš Leca

Bližšie vojenské a diplomatické vzťahy

Len pred dvoma dňami sa pritom v Japonskom mori skončilo spoločné rusko-čínske námorné cvičenie, ktoré súvisí s vojenskou spoluprácou týchto dvoch susediacich krajín.

Moskva a Peking začali totiž v uplynulých rokoch — teda v čase, keď sa zhoršili vzťahy Ruska a Číny so Západom —, rozvíjať bližšie vojenské a diplomatické vzťahy.