Najnovšia novela uľahčí vyhazov zo zamestnania: Od januára 2022 bude dôvodom vek!
19 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Kam to spejeme? Na Slovensku pomaly nemá kto robiť, ale zamestnávatelia budú môcť ľahšie vyhadzovať dôchodcov! Novela Zákonníka práce rozšírila možnosti zamestnávateľa ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok. A to už od 1. januára 2022.



Novela to uľahčí




Zamestnávateľ bude mať od januára viac právomocí. S účinnosťou od januára budúceho roka mu novela Zákonníka práce umožní ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok. Obe tieto podmienky musia byť splnené súčasne, informuje denník Pravda.

„V novele Zákonníka práce parlament schválil doplnenie nového výpovedného dôvodu s cieľom podporiť zamestnávanie absolventov stredných i vysokých škôl a obnoviť medzigeneračnú výmenu zamestnancov,“ zdôvodňuje možný dôvod výpovede pre vek hovorkyňa rezortu práce Eva Rovenská.
Nárok na odstupné

"Zamestnanec, s ktorým zamestnávateľ takto skončí pracovný pomer, bude mať nárok aj na odstupné. Naďalej platí, že ak zamestnanec chce, môže pracovať aj dlhšie a zároveň poberať starobný dôchodok,“ konštatovala Rovenská.

Ak ale zamestnanec dostane výpoveď z dôvodu veku, začne mu platiť minimálne mesačná výpovedná lehota. Ak človek odpracuje pre zamestnávateľa viac ako jeden rok, výpovedná lehota je dva mesiace.

P. Pellegrini: Neustále sa tu tára o súdnej mape
Peter Pellegrini bol spolu s M. Kolíkovou včera hosťom relácie Na telo s Michalom Kovačičom. To, čo povedal k súdnej mape asi pani ministerka počuť nechcela... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Podľa odpracovaných rokov

Navyše takémuto zamestnancovi patrí odstupné v závislosti od počtu odpracovaných rokov u zamestnávateľa ku dňu ukončenia pracovného pomeru.

„Odchodné patrí zamestnancovi pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %," uviedla hovorkyňa.

Podľa Rovenskej patrí zamestnancovi odchodné len od jedného zamestnávateľa. "Seniori v prípade skončenia pracovného pomeru zamestnávateľom a splnenia podmienok na odchodné môžu dostať odstupné aj odchodné súčasne,“ uzavrela.

Beňová sa po dlhej dobe tvrdo postavila za Fica!
Zmenil sa úplne, zásadne! Hovorí pre Hospodárske Noviny europoslankyňa Monika Beňová o lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi. Kým ešte pred časom politička naznačovala, že expremiér nie je v dobrej zdravotnej kondícii, fyzickej ani psychickej, dnes... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková