Maas obviňuje Lukašenka: Je to hlava štátneho pašeráckeho gangu!
19 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
S narastajúcim počtom migrantov uviaznutých v krajine nikoho na hranici medzi Bieloruskom a EÚ zaútočil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Obvinil ho z vedenia prevádzačského gangu, informuje portál RT.


Brusel už má toho dosť



Heiko Maas v pondelok pred stretnutím ministrov zahraničných vecí Európskej únie v Luxemburgu vyzval blok, aby Minsku oznámil, že Brusel má toho dosť.

"Lukašenko nie je nič iné ako hlava štátneho pašeráckeho gangu," povedal Maas novinárom. „Už nie sme ochotní sledovať, ako letecké spoločnosti zarábajú na privážaní utečencov do Nemecka alebo iných európskych krajín. Potrebujeme sankcie, aby bolo jasné, že už nie sme ochotní akceptovať toto správanie,“ uviedol minister.
Treba prijať opatrenia

Maas je posledným v rade úradníkov z krajín EÚ, ktorí vyzvali na prijatie opatrení proti Minsku v dôsledku krízy, v ktorej sa tisíce žiadateľov o azyl pokúšali prekročiť hranicu Bieloruska s Poľskom, Litvou a Lotyšskom.

Lavrov: Rusko pozastaví od novembra priame diplomatické styky s NATO
19 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Lukašenkova forma vojny

Zhromažďovanie migrantov sa začalo hneď ako Lukašenko varoval, že jeho krajina už nebude vyvíjať žiadne úsilie na zastavenie nelegálneho prisťahovalectva. EÚ tvrdí, že vláda v Minsku dováža ľudí zo zahraničia a ako formu vojny ich posúva na hranicu. Väčšina pochádza z Blízkeho východu.

Počet migrantov za posledných niekoľko mesiacov výrazne vzrástol a v súčasnosti krajiny EÚ hraničiace s Bieloruskom zaznamenávajú nárast žiadostí o azyl rádovo vyšší ako v predchádzajúcich rokoch.
Ako zastaviť migráciu?

"Napriek tomu, že sa situácia zdá byť pod kontrolou, toky sa v skutočnosti neznižujú," povedal litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis novinárom pred rovnakým zasadnutím EÚ.

"Aké nástroje ešte musia alebo môžu krajiny ako Litva, Lotyšsko a Poľsko použiť na zastavenie ozbrojenej migrácie, ktorá je vnucovaná Európskej únii?" pýta sa Litovec.

Vo východnej časti Stredozemného mora zaznamenali zemetrasenie
Východnú časť Stredozemného mora zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,1. Informovala o tom agentúra DPA. Otrasy bolo cítiť na gréckom ostrove Kréta, ale aj v Turecku na Cypre, v Izraeli a Egypte. Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | TASR