Prieskum hovorí jasne: Ochota dodržiavať protipandemické opatrenia je na minime
19 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Ochota dodržiavať opatrenia je v celej slovenskej populácii na minime! Z prieskumu to zistila spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.



Slováci sa cítia menej ohrození

Okrem respondentov, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať, deklarujú nižšiu mieru ochoty dodržiavať opatrenia aj muži, ľudia, ktorí sa pandémiou necítia byť ohrození a respondenti nespokojní s postupom vlády pri zvládaní epidémie nového koronavírusu. Naopak, dôkladnejšie dodržiavanie opatrení deklarujú starší respondenti, píše portál cas.sk.
Ako dlho ste nevideli priateľov?

Obmedzenie kontaktov s osobami mimo domácnosti predstavovalo už od začiatku pandémie základné opatrenie na zamedzenie šírenia infekcie. Až 64,7 percenta respondentov svoje kontakty obmedzili čiastočne, 27,2 percenta kontakty neobmedzili vôbec a 8,1 percenta kontakty obmedzili úplne.
Obavy z pandémie sa postupne vytrácajú

Tak celková miera dodržiavania opatrení, ako aj rozsah obmedzenia kontaktov súvisí s celkovým pocitom ohrozenia epidémiou. Nižšiu mieru obáv už od začiatku pandémie vykazovali respondenti, ktorí sa neplánovali dať zaočkovať. Ich obavy sú aktuálne najnižšie od začiatku pandémie na jar minulého roka.

Nedotýkajte sa vedenia, ani na hlavu padnutého!
Nikdy, skutočne nikdy to neurobte, ak nemáte správne politické krytie. Kedysi dávno za socializmu hore cez Červený Kríž v Bratislave nechodili trolejbusy. Cez štvrť, v ktorej mali vilu takmer všetci z ústredného výboru štátostrany. Istý vodič... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Ivan Brožík


"Podobne, ako počas minuloročnej druhej vlny pandémie, aj počas tretej vlny sa ukazuje, že vnímanie rizika u respondentov a s ním súvisiace dodržiavanie opatrení nekopíruje reálnu epidemiologickú situáciu," uviedla Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV).
Nespokojnosť s vládou pri zvládaní pandémie

"U očkovaných môže byť nižšia miera vnímaného rizika spojená najmä s pocitom, že sú chránení. U nezaočkovaných môže ísť aj o obrannú reakciu popierania závažnosti situácie, respektíve to môže byť súčasťou ich protestného postoja a celkovej nespokojnosti s vládou pri zvládaní pandémie," uzavrela Lášticová.

Remišová baví Slovensko - prečo jej ešte nikto neponúkol vlastnú reláciu?
Podpredsedníčku vlády pani Veroniku Remišovú našim čitateľom veľmi predstavovať netreba. S jej polokompetentnými rozhodnutiami sme konfrontovaní denne. Ale poznáme aj Veroniku Remišovú ako nepolitičku? Rozdiel nie je žiadny. Podpredsedníčka vlády... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Eka Balašková