Americké tajné služby zachvátil chaos. Nad USA preletelo čosi, čo by mohlo byť čínskou superraketou
18 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Čínska nadzvuková raketa obletela Zem a zaskočila americké tajné služby. Môže totiž niesť jadrovú hlavicu. Podľa informácií denníka Financial Times raketa obletela Zem na nízkej obežnej dráhe a potom sa zamerala na cieľ. Čínske ministerstvo zahraničia k tomu oznámilo, že nešlo o test nadzvukovej zbrane, ale o test vesmírnej rakety.


Raketa podľa troch na sebe nezávislých zdrojov cieľ minula asi o 30 kilometrov. Všeobecne sa však píše o čínskom pokroku vo vývoji týchto zbraní. Čínska raketa je rozhodne pokročilejšia, ako americkí predstavitelia čakali. "Netušíme, ako to dokázali," citoval Financial Times jeden zo zdrojov. HD v tejto súvislosti cituje server lidovky.cz.
Záhadná záhada

Nadzvukové zbrane vyvíjajú USA, Rusko, Čína a ďalšie štáty. Strely vynáša do vesmíru raketa, Zem oblietavajú na obežnej dráhe rýchlosťou päťkrát prevyšujúcou rýchlosť zvuku. Sú o niečo pomalšie ako balistické strely. Sú však riaditeľné, čo komplikuje ich odhalenie.

Čína vyslala na svoju novú vesmírnu stanicu prvýkrát ženu
15 | 10 | 2021 | TASR

Dobre utajený test

O čínskom teste podľa citovaného zdroja nevedel ani odborník na čínske jadrové zbrane Taylor Fravel. najnovšie povedal, že čínska atómová nadzvuková strela "znehodnocuje" americké raketové obranné systémy, navrhnuté na ničenie blížiacich sa balistických striel.
"Letí na nižšej dráhe a môže za letu manévrovať, čo komplikuje jej odhalenie a zničenie," povedal Fravel, ktorý prednáša na Massachussetském technologickom inštitúte (MIT).

Test podľa neho ešte neznamená, že je Čína schopná tieto strely rozmiestniť. Ich vývoj a rozmiestnenie bude mať podľa Fravela "destabilizujúci" vplyv na vzťahy USA - Čína.
Čína sa rozbehla v zbrojení

Americká armáda podľa článku na webe lidovky.cz nedávno upozornila na zvyšujúcu sa jadrovú kapacitu Číny, pretože satelitné snímky ukazujú, že Čína buduje viac ako 200 síl pre medzikontinentálne strely. Čínu neviaže žiadna dohoda o zbrojnej kontrole a nie je ochotná rokovať s USA o svojom jadrovom arzenáli.

(Medzititulky red. HD.)

Čína a americký Connecticut. Kde sa motali Američania s ponorkou a do čoho narazili?
Čína požiadala USA o podrobnejšie vysvetlenie incidentu s ich ponorkou vo vodách Juhočínskeho mora. Nedávno sme o havárii americkej ponorky Connecticut informovali ako prví u nás. Incident zaznamenal posun. Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Milan František