Zaujímavé zistenia: Viac než 50% zaočkovaných ľudí si myslí, že sú úplne chránení
17 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Väčšina Slovákov si myslí, že koronavírusom sa nenakazia. Sú medzi nimi vlastne všetci, teda i takí, ktorí zaočkovaní sú, prekonali COVID-19 či nie sú vôbec zaočkovaní. Štatistiky po testoch ale ukazujú niečo iné. Počet nakazených stúpa.


Mnohí ľudia hrajú doslova „ruskú ruletu veriac, že im sa koronavírus vyhne. A sú medzi nimi aj takí, ktorí nie sú zaočkovaní. Ako informuje portál ta3.com, Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied sa podieľal na prieskume aby zistil, čo v najbližších mesiacov Slováci očakávajú. Zaujímavé je, že väčšina z nich si od začiatku októbra myslí, že najbližšie mesiace sa nenakazia.
Len 8,2% respondentov sa domnieva, že sa koronavírusom v blízkej dobe nakazí

Prieskum sa uskutočnil od 5. do 10. októbra a iniciovala ho prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. O svojej „nenakaziteľnosti“ sú najviac presvedčení tí, ktorí nie sú zaočkovaní. To, že sa môžu nakaziť očakávajú najmä tí, ktorí nad očkovaním rozmýšľajú. Zistil to prieskum „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý zaznamenal naozaj zaujímavé čísla.

„Zistenie, že nezaočkovaní si nemyslia, že sa v najbližších zimných mesiacoch nakazia koronavírusom, zodpovedá záveru, že ľudia, ktorí očkovanie odmietajú, zároveň podceňujú riziko nakazenia sa,“ konštatuje Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorý zároveň dodáva: „Veľký podiel starších respondentov, ktorí neočakávajú, že sa nakazia, je zrejme jedným z faktorov vysvetľujúcim našu slabú mieru očkovania vo vyšších vekových kategóriách.“

Koronavírus už nebude mutovať do smrteľnejších variantov, tvrdí britská expertka
Vírus SARS-CoV-2 už nebude mutovať do smrteľnejších variantov a stane sa z neho bežné prechladnutie. Uviedla to britská profesorka Sarah Gilbertová. Tá sa podieľala na vývoji vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, píšu Novinky. "Koronavírus... Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Tibor Sipos


Podľa Bahnu len 8,2% respondentov sa domnieva, že sa nakazí v blízkej dobe koronavírusom, kým 55,2% odpovedalo „nie“ alebo „skôr nie“. Viac ako tretina respondentov odpovedala, že nevie. V skupine zaočkovaných je iba 9,2% takých, ktorí očakávajú, že sa nakazia. Naopak, v skupine ľudí, ktorí sa zaočkovať dať neplánujú, je tento podiel len 5,1%. Až 62,7% respondentov, ktorí sa dať očkovať neplánujú, si myslí, že sa koronavírusom nenakazí. Medzi zaočkovanými je takýchto respondentov len 53,1%.

V skupine respondentov, ktorí sa zaočkovať dať neplánujú, je odpoveď „nie“ celkovo najčastejšou odpoveďou na otázku, či si myslia, že sa nakazia koronavírusom. Najviac, až 21,6 % respondentov, ktorí očakávajú, že sa v najbližších mesiacoch nakazia, je v malej skupine ľudí, ktorí sa ešte nezaočkovali, ale deklarujú, že sa plánujú dať zaočkovať.

Šokujúce výsledky sterov v nákupnom centre v Olomouci. Koronavírus vedci nikde nenašli! (VIDEO)
Covid sa šíri vzduchom, ale aj dotykom rúk, napríklad na nákupných košíkoch, tovare v obchode, kľučkách... No podľa našich „odborníkov“ v podstate všade. Štúdia, ktorú spravili v Česku ale ukázala, že to vôbec nie je pravda. Takže – opäť nás... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Viac než 50% z už zaočkovaných verí, že očkovanie ich pred nákazou ochráni

Aj skupina respondentov, ktorá COVID-19 prekonala si myslí, že sa nakazí častejšie než respondenti, ktorí očkovanie odmietajú. To, že sa koronavírusom nenakazia, si myslia častejšie starší respondenti a respondenti, ktorí uviedli, že sa epidémie koronavírusu neobávajú. Odpoveď na otázku, naopak, nesúvisí s aktuálnou pandemickou situáciou v okrese.

„Je pozoruhodné, že napriek tomu, že tu máme už tretiu vlnu pandémie, až vyše 60% z tých, ktorí sa neplánujú zaočkovať, stále podlieha ilúzii vlastnej nezraniteľnosti, ktorá je často sprievodným javom odmietania očkovania. Viac než 50% z už zaočkovaných či z tých, ktorí sa plánujú dať zaočkovať, naopak, zrejme dôveruje tomu, že očkovanie ich pred nákazou účinne ochráni,“ uviedla Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied.

Richard Kollár: Pre deti je koronavírus nebezpečný len na úrovni iných bežných ochorení
"Niektorí veria na iné vakcíny, na liečivá, atď. Aj tie však len reagujú a budú len reagovať na nové varianty vírusu. Budú vždy oneskorené ako televízny signál pani Zuzany. Je to systémová vec. Koronavírus zrejme v najbližšom storočí nedokážeme... Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová