Koronavírus už nebude mutovať do smrteľnejších variantov, tvrdí britská expertka
23 | 09 | 2021 I Tibor Sipos
Vírus SARS-CoV-2 už nebude mutovať do smrteľnejších variantov a stane sa z neho bežné prechladnutie. Uviedla to britská profesorka Sarah Gilbertová. Tá sa podieľala na vývoji vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, píšu Novinky. 

"Koronavírus cirkuluje populáciou a stáva sa menej nákazlivým. Nie je dôvod sa domnievať, že sa naopak objaví jeho nákazlivejší variant," uviedla Gilbertová. Jedným dychom však dodala, že hoci už nie je pre SARS-CoV-2 priestor k ďalšej vážnej mutácii, stále sa jedná o vysoko nákazlivý vírus.






Profesorka v priebehu seminára na Royal Society of Medicine uviedla, že ľudstvo aktuálne prežíva so štyrmi rozdielnymi "ľudskými" koronavírusmi, o ktorých toho veľa nevie, a SARS-CoV-2 sa podľa jej slov nakoniec stane ďalším z nich.





"Otázkou je, ako dlho to bude trvať a aké opatrenia budeme musieť dodržiavať, než sa tak stane," pokračovala 59-ročná Gilbertová. Tá prispela k vývoju vakcíny, ktorú AstraZeneca vytvorila v spolupráci s Oxfordskou univerzitou a ktorá je hojne využívaná predovšetkým v Británii.


COVID-19 sa objavil v USA pred Wu-chanom, tvrdia čínski vedci v novom výskume
Čínski vedci pomocou matematických modelov zistili, že prvý prípad ochorenia COVID-19 sa objavil v období od apríla do novembra 2019 na severovýchode USA, dávno pred oficiálnym vypuknutím v čínskom Wu-chane, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Lukáš Leca