Socialisti.sk: My tu dokopy nevlastníme nič, ale čudujeme sa, keď Maďari opravujú naše kaštiele
17 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Predseda strany socialisti.sk Artúr Bekmatov sa na svojom profile vyjadril k maďarskej otázke. Tá sa otvorila po zámere maďarského premiéra skupovať pôdu a kaštiele na slovenskom území. Je tento krok naozaj zlovestný?


Bekmatov si kladie provokatívne otázky. Prvou je, či nám prekáža skupovanie našej krajiny alebo to, že to robia Maďari. Je totiž faktom, že zahraničný veľkokapitál skúpil toho toľko, že my tu dokopy nič nevlastníme. Východoslovenské železiarne majú Američania. Duslo Šaľa český Agrofert. Bratislavské automobilové závody Nemci. Elektrárne Taliani. Americké vojská po našich cestách brázdia, ako by tu boli doma. Tisíce a tisíce hektárov našej najúrodnejšej pôdy sme rozpredali na stavbu mamutích výrobných hál pre kórejskú KIA a Samsung, francúzsky Peugeot, indický Jaguar, americký Amazon.

Orbán dobýva Slovensko, rázna reakcia Smeru
Predmetom včerajšej tlačovej konferencie strany Smer - SD bolo najmä to, že maďarský premiér Viktor Orbán zamýšľa skupovať pozemky z okolitých susedných krajín, teda aj na Slovensku. Hosťom tlačovej konferencie bol aj nezaradený poslanec Národnej... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Vláda ignoruje obyvateľov

Druhá provokatívna otázka je, či by sa to mohlo diať, ak by sa vláda nesprávala k svojim obyvateľom tak „mačošsky“. „Maďari chcú investovať do opravy kaštieľov a kostolov. A už teraz podporujú rozvoj kultúry slovenských Maďarov. A čo dáva slovenská vláda im alebo aj Slovákom na juhu? Na kaštiele nie sú peniaze, tak je veľká časť z nich v dezolátnom stave. (...) Odporúčam knihu Jany Šturdíkovej Châuteax po našom, kde je zdokumentovaných 120 kaštieľov v zúboženom stave.“

Za záchranu Matice slovenskej v Komárne sa musia prihovárať aj miestni Maďari. Roky slovenskí rodičia z Rohoviec a okolia prosili, žiadali, kričali smerom k rôznym inštitúciám od obcí cez VÚC až po ministerstvo školstva, aby otvorili pre ich deti slovenskú školu.

Maďarské strany sa chcú vrátiť do slovenského parlamentu
Na politickú scénu pribudla nová strana Aliancia - Szövetség, informujú noviny.sk. Vznikla na sneme v Šamoríne. Zlúčili sa do nej maďarské subjekty SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť. Cieľom je vrátiť sa po najbližších voľbách do parlamentu, prípadne... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Maďarský šovinizmus sa na Slovensku akceptuje

Bekmatov si na záver kladie otázku, prečo nám nevadí náš domáci šovinizmus. Väčšina slovenských Maďarov nacionalistické otázky nerieši. Majú plnú hlavu existenčných problémov. Keď však prídete na juh, zistíte, že stále silné kruhy blízke najmä SMK, radikalizujú Maďarov.

Šamorínsky poslanec János Méry roky brojil proti rodičom z Rohoviec a ich snahe o slovenskú školu. Keď sa zase v Štúrove osádzal pamätník Ľudovíta Štúra, tak to narúšala skupina maďarských radikálov. Viedol ich Laszló Szigeti, exminister školstva. Úrady nijako nezasahujú.

Keď Orbánova vláda v minulosti posielala desiatky miliónov eur novozaloženým občianskym združeniam, ktoré nemali web, nevyvíjali činnosť a ani nebolo možné sa dopátrať, kto ich vedie. Samotní Maďari na Slovensku sa pýtali, kde v skutočnosti končia milióny. Denník Uj Szó  vypátral, že tieto peniaze boli určené na financovanie chodu a kampane SMK.

Machnáč nie je socialistickou škatuľou, roky sa bojuje o jeho záchranu
29 | 09 | 2021 | Ján Papuga

Kašlú na našu kultúru

„Ideme brániť spoločný majetok, aj keď sme takmer všetko dávno rozpredali. Sami do kultúry a vzdelania neinvestujeme a potom sa čudujeme, ak chce niekto zo zahraničia získať vplyv práve kultúru a vzdelanie a funguje to. Osem rokov sme po celej republike hľadali ruble posielané z Moskvy a kvôli tomu sme prehliadli maďarské forinty. Socialisti.sk na tieto problémy dlhodobo upozorňujú,“ zhŕňa Bekmatov.