Maďarské strany sa chcú vrátiť do slovenského parlamentu
04 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Na politickú scénu pribudla nová strana Aliancia - Szövetség, informujú noviny.sk.  Vznikla na sneme v Šamoríne. Zlúčili sa do nej maďarské subjekty SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť. Cieľom je vrátiť sa po najbližších voľbách do parlamentu, prípadne aj do vládnej koalície. Delegáti hlasovaním rozhodli, že predsedom Aliancie sa stal Krisztián Forró, doterajší predseda Strany maďarskej komunity (SMK).


Zvolili ho v sobotu 2. októbra na ustanovujúcom sneme v Šamoríne. Za podpredsedu bol zvolený doterajší predseda hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes. Doterajšieho predsedu strany Most-Híd Lászlóa Sólymosa zvolili za predsedu Republikovej rady.

Úlisný záujem Matoviča o maďarskú komunitu: Zneužil dôveru, aby sa pomstil Bugárovi a Maďarom vylepil dve facky
11 | 07 | 2021 | Lea Penderecki


Aliancia sa logicky sústredí na južné a východné Slovensko, jednoznačne však podporuje naše členstvo v EÚ, NATO a Vyšehradskej štvorke. Usilovať sa budú o korektné vzťahy s inými politickými stranami, teda, okrem niektorých. „My sme otvorení, ale ako sme už niekoľkokrát spomínali so stranou Kotlebu a s Robertom Ficom si nevieme predstaviť spoluprácu,“ uviedol nový predseda.

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra, by Alianciu volilo 3,8 % percenta opýtaných. Agentúra Focus jej namerala voličskú podporu na úrovni 5,5 %.