Orbán dobýva Slovensko, rázna reakcia Smeru
08 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Predmetom včerajšej tlačovej konferencie strany Smer - SD bolo najmä to, že maďarský premiér Viktor Orbán zamýšľa skupovať pozemky z okolitých susedných krajín, teda aj na Slovensku. Hosťom tlačovej konferencie bol aj nezaradený poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Tomáš Taraba.


Predseda strany Róbert Fico zdôraznil, že je dôležité mať priateľské vzťahy so susednými krajinami. Spomenul napäté vzťahy s Maďarskom počas jeho vlády, ktoré sa však podarilo prekonať. Jedným z konfliktných situácií bolo aj otváranie Benešových dekrétov z maďarskej strany.

Táto vláda nedokáže brániť slovenské záujmy

Fico spojil snahu Maďarov kupovať nehnuteľnosti a poľnohospodársku pôdu na Slovenku s tým, že vláda je slabá a nemá schopnosť brániť krajinu pred podobnými zámermi. Orbán podľa neho vycítil šancu a plánuje vstúpiť do krajiny, v ktorej vládne, podľa Fica,  nekompetentná a nevzdelaná vláda. Vláda musí byť dostatočne silná, aby vedela zastaviť podobné aktivity. Tak, ako sa to dialo počas Ficovej vlády, keď sa napríklad zakázal hromadný vývoz pitnej a minerálnej vody. Predseda Smeru uvažuje, že by bolo potrebné ústavne chrániť aj poľnohospodársku pôdu. Povinnosťou vlády je na tento problém reagovať.

Korčok chce len vysvetlenie, opozícia zvoláva mimoriadnu schôdzu  

Spomenul dávnu snahu Smeru obmedziť nákup poľnohospodárskej pôdy cudzincami, čo však vtedy napadol Ústavný súd. Napriek tomu by sa dnes mala otvoriť legislatíva, ktorá by zabránila nakupovaniu slovenského majetku inými štátmi.

Jediná reakcia vlády boli slová ministerstva zahraničia Ivana Korčoka, čo sa Ficovi zdá nedostatočné. Aj preto Smer v spolupráci s poslancom Tarabom pripravili a podpísali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. Podanie sa uskutoční zajtra.

Fico ŠOKUJE: Je verejným tajomstvom, že vo vláde sedia ľudia, ktorí milujú kokaín!
Zadržanie našej samozvanej a nepísanej hviezdy sociálnych sietí Zuzany Plačkovej a jej manžela René Strausza pre údajné obchodovanie s drogami rozčerilo inak „pokojné“ slovenské vody. Prirodzene, túto tému využila aj opozícia aby poriadne dokopla... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Začne sa politické vyhadzovanie a dosadzovanie  

Okrem témy skupovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku sa Fico vyjadril aj o pozmeňujúcom návrhu zákona. Ten má umožniť, že sa budú môcť riadiaci zamestnanci zbaviť akéhokoľvek zamestnanca v štátnej správe a v polícii. Pripomenul Milana Lučanského, ktorý pri svojom odchode z pozície prezidenta polície povedal, že sa nemieni podieľať na „čistkách“ v polícii. Teda predpovedal tento stav. Fico pritvrdzuje, že po podpísaní tohto zákona sa budú môcť na základe politického rozhodnutia zbaviť kohokoľvek. Keby sa to stalo počas jeho vlády, už by bola opozícia a médiá na nohách.

Prezidentka by nemala podpísať krágľovanie

Fico kritizuje, že takýto návrh nebol diskutovaný, nepredložil sa tripartite a neschválili ho žiadne organizácie. Najmä v súvislosti s tým, že ide o pracovnoprávne vzťahy a nemožnosť brániť sa preradeniu či výpovedi nepohodlného zamestnanca. Verí, že prezidentka zákon nepodpíše, keďže sa v minulosti vyjadrila proti takýmto politickým machináciám.

Chaos, ktorý vládne na Slovensku, nahráva Orbánovi. Chce skupovať našu zem. Weiss reaguje
Maďarsko sa usiluje pretvoriť ekonomické, a tým aj politické pomery na južnom Slovensku, myslí si Peter Weiss. A môže sa mu to podariť. Na Slovensku totiž momentálne vládne chaos a nekompetentnosť. Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Peter Sulek