Luník IX mesiac po návšteve pápeža: Zázrak sa nestal
17 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Pred mesiacom pápež František navštívil Slovensko. V rámci svojho programu zavítal aj na známe sídlisko Luník IX. To je známe, že v nej žijú rómski spoluobčania. Poväčšine zo sociálne slabších vrstiev a s asociálnym správaním. Ako to vyzerá na sídlisku po mesiaci? Odpovede hľadal v reportáži Plus jeden deň.


Presklená zastávka MHD stojí na svojom mieste rovnako aj obrovské kvetináče. Tie však slúžia na sedenie, čím ničia rastliny v nich nasadené. Potok je plný odpadkov.
Odpad nezbierajú obyvatelia Luníka

Klasické kontajnery boli pri návšteve sídliska prázdne, veľkokapacitné preplnené. Boli v nich plastové vrecia plné odpadkov. Tie však nevyzbierali Rómovia, ale upratovacie čaty. Tie chodia každé ráno. Inak by tu bolo opäť toľko odpadkov ako pred návštevou pápeža. Netreba riskovať, že by sa sem vrátili podobne ako redakcia Plus jeden deň nejakí zahraniční novinári. Realitu na Luníku IX treba idealizovať.

Pozreli sa aj na bytovky známe ako kukurice. Tam je to iné ako pri vstupe do sídliska. Odpadky všade na zemi, kontajnery prázdne. Hrajú sa s nimi deti.
Postavte nám ďalšie domy!

„Radšej vybavte, aby nám tu postavili byty alebo domy,“ kričí na redakciu muž z pavlače. „Nemáte zvyšných päť eur?“ opýtala sa žena stojaca neďaleko. Všimneme si na zemi psíky. Okamžite prišla ponuka, že nám ich predajú za dvadsať „korún“.
Niečo sa predsa len zmenilo

Pri odchode sa pristavíme pri saleziánovi Petrovi Žatkuľákovi. Na otázku, čo sa zmenilo na sídlisku po odchode pápeža, povie:„Veľa, najmä zmýšľanie miestnych ľudí. Učia sa hospodáriť s peniazmi, čo predtým nebolo. Oveľa viac ľudí nám začalo chodiť na sväté omše, dokonca aj majorita.“

Mazurek: V Žehre sú Rómovia veľkým problémom, no každý pred tým zatvára oči (VIDEO)
Podtatranská obec Žehra je známa aj problémami, ktoré má s rómskymi obyvateľmi. Mnohé príbytky majú postavené načierno alebo za byty neplatia nájomné. Navyše robia v okolí neporiadok. Miestna samospráva nad tým zatvára oči. Vo videu na sociálnej... Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Okolo nás prejde matka s dvoma deťmi, ktoré sa vezú na odrážadlách. „Toto tu v minulosti nebolo, že by deťom kupovali hračky. Za lacnejší peniaz si ich zoženú na predajných portáloch z druhej ruky. Toľko bicyklov, koľko tu vidím denne, som v minulosti nenarátal za celý rok,“ dodal s nadšením.