Schwarzenberg si myslí, že Babiš by mal kandidovať na prezidenta Českej republiky
16 | 10 | 2021 I TASR
Odchádzajúci politik Karel Schwarzenberg si myslí, že Andrej Babiš by mal kandidovať na prezidenta Českej republiky. Podľa TASR to Schwarzenberg povedal v rozhovore pre denník Mladá fronta DNES.

V prvých priamych voľbách českého prezidenta v roku 2013 bol Karel Schwarzenberg protikandidátom Miloša Zemana. Teraz sa po rokoch v politike knieža s dolnou komorou parlamentu lúči. Neplánuje, že by sa vrátil na ministerstvo zahraničných vecí. "Ja by som to síce asi ešte zvládol, ale teraz je toľko uchádzačov, že už to nechám im," hovorí Schwarzenberg.

O kandidátoch na budúceho prezidenta Českej republiky má však knieža už teraz jasno. "Určite by mali kandidovať politici. Je to politický úrad a na jeho čele by mal byť skúsený politik," konštatoval čestný predseda strany TOP 09.

Schwarzenberg vyjadril v rozhovore pre MF DNES presvedčenie, že za prezidenta by mal skúsiť kandidovať súčasný predseda vlády Andrej Babiš.

A ďalším kandidátom na najvyšší politický post v krajine by podľa kniežaťa mohol byť spoluzakladateľ a niekdajší predseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ktorý je podľa Schwarzenberga vnímaný ako jeden z najskúsenejších českých politikov. "Veď dolnú komoru parlamentu opustil po viac než 20 rokoch," vysvetlil knieža v Mladej fronte DNES.

Albánsko: V letovisku našli štyroch mŕtvych Rusov
16 | 10 | 2021 | TASR