Dezoláti sa budú trestať! Kto rozhodne, čo je pravda?
16 | 10 | 2021 I Ján Papuga
V niekoľkých článkoch v našom denníku sme informovali o tom, že vláda, hygiena a polícia tlačia na zmenu legislatívy. Takú, aby sa potláčali alternatívne názory, alternatívne médiá a ľudia, ktorí šíria hoaxy. Prípadne ľudia, čo sa v očkovacích centrách veľa pýtajú. Otvára sa tu však viacero otázok. Najmä to, ako sa bude rozlišovať zámerná dezinformácia, hoax od skutočnej informácie, od hypotézy či od žiadosti o informácie.

V septembri sme zaznamenali vyhrotenú situáciu v Podbieli, vo vakcinačnom centre. Očití svedkovia, ktorí však nechcú byť menovaní, požadovali preukázanie sa, že očkuje lekárka. Viacerí z okolia údajne potvrdili, že v ochrannom obleku sa ukrýva žena, ktorá nie je zdravotníčkou. Situácia podľa videa sa zdá byť vyostrená. Pritom stačilo prostredníctvom policajtov overiť totožnosť, či očkujú lekárky. Veríme totiž, že nežijeme v dobe, že môže očkovať ktokoľvek. Keď už sa vakcíny aplikujú bez informácií o nich, bez upozornenia na vedľajšie účinky a bez vyšetrenia zdravotného stavu, ľudia potrebujú mať minimálne  istotu, že sú očkovaní odborníkom.

Uhrík varuje: Návrat boľševickej cenzúry. V zákerných rukách Mikulca, Kolíkovej, Mikasa
15 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Podmienky v očkovacom centre

Aktívni občania upozornili aj na nehygienické podmienky v provizórnom očkovacom centre, čo tiež môže mať následky na zdraví. Neexistuje, že by bežný lekár aplikoval liečivá v takomto prostredí. Milovníci covidových opatrení nazvali aktivistov z videa „dezolátmi“. Po dôkladnom pozretí vidíme, že títo „dezoláti“ žiadali iba dôkladnejšie informácie. Presne také, aké požadujeme v sterilnej lekárskej ambulancii. Pri akomkoľvek lekárskom zákroku.
Pýtať sa bude prečinom podľa novej legislatívy?  

Keby platila vládou zamýšľaná perzekúcia, akoby túto situáciu vyriešili policajti? Napriek konfliktnej situácii sa občania správali slušne. Požadovali informácie. Bude takéto konanie v budúcnosti vzaté ako útok na zdravotníkov? V situácii, keď je zákonom predpísaná garancia informácií. A hlavne to, že zdravotný úkon môžu vykonať len a len kvalifikovaní odborníci. Ako inak si môže bežný človek, záujemca o očkovanie poradiť? Jedine otázkami. Bude za takéto otázky policajný prezident Hamran trestať? Budú takéto útoky považovať za prečin?

Markízacká propaganda - Lengvarského vedci klamú
Poslanec NRSR Ľuboš Blaha za stranu Smer - SD sa vyjadril k reportáži na TV Markíza. Podľa nej jeho, Róberta Fica a Petra Pellegrinoho (Hlas - SD) usvedčujú z klamstiev o očkovaní sami vedci. Blaha označil túto informáciu za učebnicový hoax. ... Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Hranica medzi klamstvom a pravdou. Kto ju určí?  

Popravde sa obávam rozhodovania o pravde, o faktoch, o odbornosti, o hranici medzi útokom a pýtaním sa práve tými, čo riadi kontroverzný minister vnútra Mikulec alebo niekto iný z tejto hrôzovlády. Z tej, ktorá zavádza dňom za dňom totalitu, cenzúru a diktatúru. Robí tak v situácii, keď sa mnohé dezinformácie menia na odborne podložené fakty. Hranica medzi pravdou a klamstvom je príliš tenká na to, aby o tom rozhodovali politici či policajti, ktorí musia vládu počúvať. Je to presne tak, ako keď rôzne médiá hovoria o pravde. Pritom sú zaujaté a pravdu obracajú v prospech toho, komu slúžia. Nenadarmo sa delia médiá na vládne a protivládne. V takejto situácii je pomenovanie pravdy relatívne. A rovnako relatívne je, keď o nej polemizuje politik či policajt.
Očkovanie ako hypermarketová akcia

Skupina v Podbieli pravdepodobne podala trestné oznámenia. No vakcinácia na uvedenom alebo inom mieste pokračovala aj za podmienok, ktoré aktivisti namietali.

Je neprípustné nechať sa za hocijakých okolností a hocikým očkovať. Aj to vzbudzuje u odporcov očkovania obavy. A možno sú aj takí, čo by sa aj dali očkovať. No nie v  podmienkach, ktoré ukazuje video. Možno by sa viac ľudí dalo očkovať u svojho lekára v ambulancii. No to zase mnohí lekári odmietajú, nechcú prebrať zodpovednosť. Prečo? Nech si každý odpovie sám.

Isté však je, že očkovanie nesmie byť hypermarketovou akciou za odmenu, kde sa porušujú mnohoročné a medzinárodné práva pacientov.

Novinári účelovo mlčia, nie sú nezávislí. Aj v zahraničí
Yahoo! News 26. 9. 2021 zverejnili zarážajúcu správu, v ktorej sú podrobne popísané „tajné bojové plány americkej CIA“ proti WikiLeaks. Vrátane tajných plánov na zabitie alebo únos vydavateľa Juliana Assangea počas jeho azylu na ekvádorskom... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ján Papuga