Texas môže aj naďalej zakazovať interrupcie, rozhodol súd
15 | 10 | 2021 I TASR
Texas môže aj naďalej zakazovať ženám vo väčšine prípadov podstupovať interrupčné zákroky. Rozhodol o tom vo štvrtok americký federálny odvolací súd.

Správu priniesla v piatok agentúra AP, informuje TASR. Dodala, že išlo o ďalší neúspešný pokus administratívy demokratického prezidenta USA Joea Bidena zrušiť najprísnejší protipotratový zákon v celých Spojených štátoch.

“Dúfame, že (americké) ministerstvo spravodlivosti sa rýchlo proti rozsudku odvolá na Najvyšší súd, aby ženy v Texase znovu získali možnosť podstúpiť potrat po šiestom týždni tehotenstva,” vyhlásila Brigitte Amiriová z Americkej únie občianskych slobôd (ACLU).

Republikánske vedenie amerického štátu Texas začiatkom septembra zaviedlo zákaz interrupcií. Ten sa začína od chvíle, kedy je možné detegovať srdcovú aktivitu plodu, teda približne od šiesteho týždňa tehotenstva. V takto ranom štádiu podľa odborníkov ani ženy často nevedia, že sú tehotné. Interrupčný zákrok navyše podľa zákona nemôžu podstúpiť ani tie ženy, ktoré zostali gravidné v dôsledku incestu, alebo znásilnenia.

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v stredu označil kontroverzný texaský zákon ako “zjavne protiústavný” a varoval, že ak sa táto právna norma nezruší, môžu sa ňou inšpirovať aj ďalšie konzervatívne štáty USA.

Plynovod Nord Stream 2 by už nemal čeliť ďalším sankciám
Vlna nových hroziacich sankcií zameraných na Moskvu sa údajne nebude zameriavať na plynovod Nord Stream 2. Kremeľ vyjadril nádej, že vzťahy s USA by sa po rokovaniach mohli obnoviť, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Lukáš Leca