Plynovod Nord Stream 2 by už nemal čeliť ďalším sankciám
15 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Vlna nových hroziacich sankcií zameraných na Moskvu sa údajne nebude zameriavať na plynovod Nord Stream 2. Kremeľ vyjadril nádej, že vzťahy s USA by sa po rokovaniach mohli obnoviť, informuje portál RT.



Sankcie na Rusko áno, na Nord Stream 2 nie

Portál Politico vo štvrtok vyhlásil, že Washington pravdepodobne zavedie nové sankcie voči Rusku. Avšak projekt Nord Stream 2 sa tentoraz vyhne akýmkoľvek sankciám.

Nový podmorský plynovod bol dokončený v septembri. Plynovod dokáže prepraviť 55 miliárd kubických metrov plynu ročne z ruského pobrežia cez Baltské more do Nemecka. Aj napriek tomu, že Biden v roku 2016 tvrdil, že Nord Stream 2 „je pre Európu zlá dohoda“. Podľa zdrojov však jeho administratíva údajne neurobila žiadne nové plány na zasiahnutie proti tomuto projektu.

Namiesto toho sa uvádza, že tohto týždňové zavedenie nových represívnych opatrení voči Moskve bude reakciou na obvinenia, že ruskí hackeri boli spojení s kolosálnym kybernetickým útokom SolarWinds. Pri tomto útoku boli kompromitované počítačové siete rezortu vlády USA. Údajne bolo porušených niekoľko citlivých serverov. Vrátane serverov so spismi o kontrarozviedkach v krajine, reakcii na Covid-19 a politike sankcionovania Rusov. Zverejnené boli aj údaje používateľov spoločnosti Microsoft.

Putin: Rusko za rast cien energií v Európe nemôže, sme pripravení pomôcť
14 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Správy naznačujú, že v rámci nových sankcií bude niekoľko ruských diplomatov vyhostených z USA.

Plynovod by sa tentoraz mohol vyhnúť sankciám. Aj napriek tomu, že na Nord Stream 2 sa v USA v minulosti zamerali USA pri mnohých príležitostiach. V auguste Biden tvrdil, že „určité ruské energetické projekty“ rozšíria vplyv Moskvy na energetické zdroje kontinentu. Tým by oslabili „Ukrajinu a východné krajiny NATO a EÚ“. Taktiež by tým mali ohroziť „národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku Spojených národov“.

Jeho výkonné nariadenie malo za cieľ „zablokovať majetok a záujmy na majetku zahraničných osôb“, ktoré „sa okrem iného zaoberali určitými činnosťami alebo poskytovali určité služby na uľahčenie stavby plynovodu Nord Stream 2“.

Hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharova v stredu uviedla, že USA „zhodnotili“ množstvo problémov medzi týmito dvoma krajinami a že v súčasnosti dochádza k porozumeniu problémov, ktoré bránia bilaterálnym vzťahom týchto krajín.

Bol to teroristický akt! Útok lukostrelca v Nórsku naberá hrozivejšie rozmery
Incident s útokom pomocou luku a šípov v nórskom Kongsbergu vyhodnotili tamojšie bezpečnostné služby ako teroristický čin. Útok podozrivého islamistu si vyžiadal päť mŕtvych a dvoch ľudí zranil, píše portál RT. Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Diana Zaťková