Putin 2024? Ruský prezident odmieta prezradiť, či bude opäť kandidovať
15 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Ruský prezident Vladimir Putin nezverejnil svoje rozhodnutie o tom, či by sa mohol po skončení svojho súčasného funkčného obdobia v roku 2024 opäť uchádzať o prezidentský post, informuje portál RT.


Putin v stredu pre americkú televíznu stanicu CNBC vyhlásil, že sa ešte nerozhodol, či bude alebo nebude opäť kandidovať,. Vysvetlil tiež, že začatie pretekov o jeho nahradenie by mohlo uškodiť práci vo vláde.

"Nie, na tieto otázky radšej neodpoviem, toto je moja tradičná odpoveď. Do ďalších volieb je ešte veľa času. Rozhovory na túto tému destabilizujú situáciu. Situácia musí byť pokojná a stabilná, aby všetky vládne orgány a všetky štátne štruktúry pracovali sebavedomo a hľadeli do budúcnosti s pokojom,“ vysvetlil ruský prezident.

Putint tiež poznamenal, že vzhľadom na zmeny ústavy bude môcť znova kandidovať, ak sa tak rozhodne. "Áno, ústava mi umožňuje kandidovať v nasledujúcom volebnom období, ale ešte som sa nerozhodol," dodal.

Putin: Rusko za rast cien energií v Európe nemôže, sme pripravení pomôcť
14 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Putin bol sa dostal na post prezidenta v roku 2000 a odvtedy slúžil v tejto funkcii štyri funkčné obdobia. Krajina a jej vzťahy s cudzími národmi sa za toto obdobie drasticky zmenili.

V marci schválila ruská Štátna duma zákon, ktorý by mu umožnil uchádzať sa o piate volebné obdobie. Dokonca by mohol vykonávať funkciu až do roku 2036, keď bude mať 84 rokov. Aleksey Mukhin, vedúci Centra politických informácií, minulý rok uviedol, že tento krok vyzerá ako „veľmi delikátne trollovanie“ ruských západných partnerov. Dodal, že Putin nemá žiadny skutočný zámer zotrvať pri moci ďalšie obdobia, ale že myšlienka na to udrží Západ „v strehu“.

Bol to teroristický akt! Útok lukostrelca v Nórsku naberá hrozivejšie rozmery
Incident s útokom pomocou luku a šípov v nórskom Kongsbergu vyhodnotili tamojšie bezpečnostné služby ako teroristický čin. Útok podozrivého islamistu si vyžiadal päť mŕtvych a dvoch ľudí zranil, píše portál RT. Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Diana Zaťková