Politika EÚ zelenej energie musí byť odborná, nie politická, tvrdí maďarský minister Szijjártó
15 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Európske iniciatívy v oblasti zelenej energie by mali byť založené na racionálnej dlhodobej stratégii vrátane potrieb hospodárskeho rozvoja a ochrany životného prostredia, uviedol pre portál RT maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.


Maďarsko bolo prvým európskym národom, ktorý ratifikoval parížsku dohodu o klíme, uviedol Szijjártó. Dodal, že by veľmi chceli, aby Európa dosiahla ciele stanovené v Európskej zelenej dohode. Cieľom v tejto dohode je klimatická neutralita EÚ do roku 2050.

"Naplnenie týchto cieľov, ktoré zahŕňa štáty EÚ zníženie emisií do roku 2030 o najmenej 50% (v porovnaní s úrovňami z roku 1990), by však nemalo viesť k iracionálnej politickej diskusii alebo nezmyselnej súťaži," uviedol minister zahraničných vecí pre RT.

Szijjártó uviedol, že krajiny EÚ potrebujú životaschopnú dlhodobú stratégiu, ktorá by zohľadňovala ekonomický rozvoj a tiež otázky klímy, čo podľa neho môže ísť ruka v ruke. Dodal, že narušenie tejto rovnováhy naruší dôveryhodnosť zelených politík.

Putin: Rusko za rast cien energií v Európe nemôže, sme pripravení pomôcť
14 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Plyn „musí byť považovaný za jeden z hlavných zdrojov energie, pokiaľ ide o prechodné obdobie,“ poznamenal minister zahraničných vecí.

Niektorí európski politici sa bohužiaľ nechali viesť politickými hádkami, dodal. Minister pokračoval, že „v niektorých kruhoch európskej politiky je veľmi silný protiplynový sentiment“.

Szijjártó kritizoval tzv. „veľmi krátkozraké rozhodnutia“ z európskej strany, a vyzval na návrat k „normálnosti, zdravému rozumu a racionalite“, pokiaľ ide o energetickú stratégiu vrátane dodávok plynu.

"Doručovacie trasy sú k dispozícii. Ak dokážeme využiť tieto trasy, nemyslím si, že by v zime mal byť problém,“ povedal.

Slová ministra prichádzajú uprostred prudko rastúcich cien plynu v Európe. Niektoré národy zaznamenali v posledných dňoch nárast cien až o 250%. S blížiacou sa zimou čelia majitelia domov aj vyšším účtom za vykurovanie.

Bol to teroristický akt! Útok lukostrelca v Nórsku naberá hrozivejšie rozmery
Incident s útokom pomocou luku a šípov v nórskom Kongsbergu vyhodnotili tamojšie bezpečnostné služby ako teroristický čin. Útok podozrivého islamistu si vyžiadal päť mŕtvych a dvoch ľudí zranil, píše portál RT. Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Diana Zaťková