S. Vorobelová: Pán Sulík gratulujem! Existenčné problémy, chlad a hlad vyženú ľudí do ulíc
12 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko čaká od 1. januára zdražovanie nielen cien elektrickej energie, ale aj plynu a tepla. Minister hospodárstva síce upokojuje, že o nič dramatické nepôjde, lenže pre tých, ktorí už teraz žijú z rúk do úst je to iba veľmi slabá útecha.


Ľudia sa boja budúceho ruku, pretože so zdražovaním cien energií pôjdu hore aj ceny potravín a ostatného tovaru. Ak teda minister hospodárstva Richard Sulík upokojuje ľudí, že o nič dramatické nepôjde, tak klame, pretože už teraz sú ceny v obchodoch vysoké. A zvýšením energií pôjdu ešte vyššie. Expredsedníčka strany Národná koalícia Slavěna Vorobelová v statuse píše, že „Uletený Sulík žije mimo slovenskú realitu“, a jej slová skutočne zaťali do živého.
Šialené - chudoba je predpokladom nízkej spotreby energie

„Podľa súčasných správ a prognóz z vývoja situácie na trhoch s energiami nás čakajú veľmi ťažké časy,“ konštatuje v úvode Vorobelová a dodáva: „A to si zoberme, že sme súčasťou „najúžasnejšej“ a „najspravodlivejšej“ Európskej únie, máme tu demokraciu západného typu (podľa „hovorkyne“ USA ambasády Čaputovej, dokonca liberálnu demokraciu), máme euro, a teda finančné krytie Európskej centrálnej banky a na poste ministra hospodárstva máme privatizačného exhibicionistu a vraj ekonomického a manažérskeho titana stelesneného v podobe Richarda Sulíka.

Sulík sa snaží tlmiť vášne o cenách za energie. Faktom zostáva, že ZDRAŽEJÚ!
Slováci sa už teraz desia nových cien za energie. Tie totiž majú hlboko zasiahnuť ich peňaženky. A to nielen za teplo, ale i elektrinu či plyn, ktorých zvýšenie sa prejaví aj vo vyšších cenách tovarov a služieb. Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


A kto si ho nevie zaradiť, tak to je ten náš vládny alchymista, čo plánuje vodík zázračne premieňať na rýdze zlato.“ Vorobelová si okrem Sulíka nezabudla kopnúť ani do Budaja a Matoviča. „Je veľmi zarážajúce, že v štáte, v ktorom sa na ľudí dennodenne vycierajú takéto kalibre, sa musíme obávať energetickej bezpečnosti blízkej budúcnosti, najbližších mesiacov, a teda ani vlastne nevieme ako dlho bude táto kríza trvať,“ pridáva expredsedníčka strany.

Vorobelová tiež píše, že „o koronke nám tvrdili, že vydržíme mesiac a dobre bude, ďalej otestujeme sa len raz a dobre bude, dáme si dobrovoľne jednu vakcínu a dobre bude… Takže kľudne sa pripravme na takú konšpiráciu, že títo od reality odtrhnutí jedinci na nás vybehnú s tým, že energia a teplo len pre očkovaných!“ Podľa Vorobelovej sa súcitný Sulík k zdražovaniu elektrickej energie a plynu vyjadril v takom duchu, že očakávaného zdraženia základných energií sa najmenej musí obávať práve tá najchudobnejšia vrstva obyvateľstva. Ich peňaženiek sa toto zdraženie vraj dotkne len minimálne, pretože ich chudoba je predpokladom nízkej spotreby energie, a teda zvýšenie ich cien pocítia len o zopár desiatok eur, čo ich teda až tak veľmi „nezabolí“.

Na Sulíka sa to valí: Odstúpte, človeče! Ihneď!
Ostrými páli opäť aj do Sulíka. Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha mal dlho na muške iné terče, no teraz oprášil starý. Richard Sulík sa mu situáciou na výstave EXPO v Dubaji aj jeho vyjadreniami o úradoch práce doslova postavil do... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pre Sulíka je pár eur tak na jeden luxusný koňak, pre iného 30% z príjmu

„Pán Sulík gratulujem. Tuším ste týmto názorovým konštruktom prekonali aj také sociálne monštrá ako sú Mikloš a Kaník. Toto dokázať vypustiť z úst, na to treba mať fakt nejakou chémiou skreslené vnímanie reality,“ odkazuje šéfovi rezortu hospodárstva Vorobelová a vzápätí mu vyratúva, aké „benefity“ na úsporu energie tým najchudobnejším chýbajú. Ba naopak, ľudia žijúci na pokraji chudoby majú napríklad zastaralú bielu techniku s vysokou spotrebou elektrickej energie a v mnohých prípadoch nemajú ani plastové okná či zateplené príbytky.

„Takže takáto je realita pán Sulík a ubezpečujem Vás, že táto realita sa po vašom ročnom úradovaní začína týkať čoraz viac ľudí. Po zdražení základných energií sa situácia rapídne zhorší a vy môžete očakávať, že keď ľudí nevyhnalo do ulíc matovičovsko-mikasovské besnenie, tak existenčné problémy, chlad a hlad ich do ulíc vyženú, na to sa môžete spoľahnúť. Žiadna struna sa nedá napínať donekonečna!“ odkazuje Vorobelová.

Konečne dobrá správa! Sulík príjemne prekvapil o cenách energií
Scenáre o katastrofickom zdražovaní energií sa v najbližšej budúcnosti celkom nenaplnia. I keď zvyšovaniu cien sa nevyhneme, niektorí Slováci by mali dostať štedré úľavy. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) prehovoril, aké sumy budeme platiť... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Exšéfka strany sa ešte Sulíka pýta, či teda máme naplnené aspoň zásobníky zemným plynom. „Pamätáte si, keď sme čakali na nevyhnutnú zásielku zdravotníckeho materiálu a nemeckí colníci nám na príkaz nemeckej vlády zhabali, a doslova ukradli náš zdravotnícky materiál pre vlastné potreby? Alebo správy o tom, ako plne naložené lietadlo smerujúce neviem kam tesne pred odletom vyplatili Američania v hotovosti a zobrali si ho pre svoje potreby?



To isté sa veľmi jednoducho môže stať aj s plynom, pretože energetický nedostatok v takom Nemecku je už na tak zúfalej úrovni, že títo zarytí ekológovia Rusov žiadajú o dodanie uhlia, aby mohli naštartovať špinavé uhoľné tepelné elektrárne,“ konštatuje Vorobelová a k expertovi Sulíkovi na samý závere ešte dodáva: „Pre neho pár eur je tak na jeden luxusný koňak v bratislavskej kaviarni, ale pre mnohých ľudí je to aj 20 – 30% z mesačného príjmu (viac ako 600 000 ľudí žije pod hranicou chudoby).“

Budú mať firmy zazmluvnené energie na budúci rok? Teraz im hrozí rast cien takmer o 50 percent
Dodávatelia im zmluvy ponúkajú, no s enormným medziročným nárastom. Spôsobujú to ceny na burzách, ktoré sú od augusta na historických maximách. Člen predstavenstva Magna Energia, Martin Ondko však varuje: "Im sa síce ceny nepáčia, preto odkladajú... Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Eka Balašková