Budú mať firmy zazmluvnené energie na budúci rok? Teraz im hrozí rast cien takmer o 50 percent
10 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Zatiaľ to podľa portálu dennikn.sk vyzerá tak, že takmer polovica firiem si zazmluvnenie energie odkladá. - Čakajú na zlacnenie. Je však polovica októbra a to neprichádza. Ak by totiž akceptovali súčasné podmienky, ceny elektriny by im stúpli takmer o 50 percent.


Významný medziročný nárast

Dodávatelia im zmluvy ponúkajú, no s enormným medziročným nárastom. Spôsobujú to ceny na burzách, ktoré sú od augusta na historických maximách. Člen predstavenstva Magna Energia, Martin Ondko však varuje: "Im sa síce ceny nepáčia, preto odkladajú podpis zmluvy, ale neskôr budú ceny ešte vyššie.


Drží prokurátor Hurška nezmyselne Kvietika vo väzbe, aby z neho vytĺkol "niečo" na šéfa SNS Danka?
10 | 10 | 2021 | Aneta Leitmanová


Tento rok 150-200 eur za megawatthodinu

V tomto poplatku sú zahrnuté poplatky za výrobu, distribúciu a rôzne dotácie. Problémom je tzv silová /veľkoobchodná cena energie, stála vlani približne 50€ za mwh, v septembri 100 € a v októbri už 130 €/mwh. Medziročný nárast je teda viac, ako 50 percentný.


Nedostatok zdrojov

V Európe sa vypínajú viaceré uhoľné a jadrové elektrárne. Tie majú nahradiť elektrárne plynové, na ktoré však nie je dostatok zdrojov. Tiež sa zvýšili ceny emisii, čo má podľa denníkan tiež nemalý vplyv na konečné ceny. Ako sa budú všetky tieto ceny vyvíjať, nevie predpovedať nikto a firmy, ktoré nepodpísali zmluvu sa dostávajú do veľkej neistoty.


Polovica firiem podpis zmluvy odkladá

Ako uviedol DenníkN, zvýšenie celkových cien o takmer 50%, netýka sa toto váhanie s podpismi zmlúv len dodávateľa Magna Energia, ale aj ďalších dodávateľov. 


Pre to isté periodikum túto skutočnosť potvrdzujú aj SSE. Ich hovorkyňa Michaela Krivá: „Rast cien energetických komodít je neprirodzený a veľa zákazníkov očakáva korekcie. Žiaľ, vývoj cien však aktuálne ukazuje opačný trend. Prirodzene, zaznamenávame váhanie aj pri veľkých priemyselných zákazníkoch a odkláňanie od stanovených nákupných stratégií.“


"Bol to môj syn. A oni ho zavraždili." A nastúpili mediálne hyeny...
10 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Za ZSE ozrejmuje ich hovorkyňa Michaela Dobošová: „Častejšie sa stávalo, že zákazníci chceli počkať s kontraktom do poslednej chvíle, dúfajúc, že ceny klesnú. Vzhľadom na aktuálny vývoj na trhoch sa však táto stratégia nevyplatila,“ 


Ani SSE, ani ZSE nechceli konkretizovať objem zákazníkov, ktorí odložili podpis zmluvy. 


Ako to funguje

Firmy nemajú regulované, ale trhové ceny energií. Firma sa rozhodne, kedy a na aké obdobie podpíše zmluvu. Dodávateľ potom pre ňu nakupuje energie cez burzu. Väčšina zmlúv sa podľa Ondka podpisuje na jar a na jeseň. Tí, ktorí podpísali zmluvy na jar 2021, budú platiť za veľkoobchodnú elektrinu 60-70 €. Tí, ktorí podpísali zmluvy v septembri, zaplatia cca 100 €. 


Od populistov cez pirátov až k agentom: Víťazi a porazení v Čechách podľa Lenča
10 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová