Sulík sa snaží tlmiť vášne o cenách za energie. Faktom zostáva, že ZDRAŽEJÚ!
11 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slováci sa už teraz desia nových cien za energie. Tie totiž majú hlboko zasiahnuť ich peňaženky. A to nielen za teplo, ale i elektrinu či plyn, ktorých zvýšenie sa prejaví aj vo vyšších cenách tovarov a služieb.


Zvýšenia cien elektriny, plynu aj tepla Slovákov mimoriadne zaujímajú, pretože zrejme tvrdo zasiahnu ich domáce rozpočty. Politici ich síce upokojujú, že o nič tak dramatické nepôjde, no ich slovám už neverí nikto. Lží, neprávd a poloprávd sa totiž od nich napočúvali viac ako dosť. Ako informuje portál 1.pluska.sk, šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík sa stretol s kľúčovými hráčmi na slovenskom energetickom trhu.
Plynu podľa ministra priteká toľko, koľko ho je zmluvne dohodnuté s Gaspromom

Minister hospodárstva Richard Sulík sa stretol s kľúčovými hráčmi na slovenskom energetickom trhu aby sa dozvedel, v akej situácii sa naša krajina nachádza. Ceny energií sa totiž na svetových trhoch výrazne zvyšujú, čo bude mať za následok aj väčšie účty pre našich obyvateľov. Sulík tvrdí, že plynu sa na Slovensku nachádza dostatok:

„Zásobníky sú plné. Hlavný zásobník je plný na 74%, ale tu treba vedieť, že jeho kapacita sa zväčšila.“ Minister uviedol, že vlani bolo plynu viac, lebo bol po ňom menší dopyt, no iné roky boli vraj približne také, ako je tomu teraz. Dôležitou informáciou bolo aj to, že plynu k nám priteká dostatok: „Priteká ho toľko, koľko je zmluvne dohodnuté s Gaspromom.“

Spustenie ruského plynovodu Nord Stream 2 by mohlo znížiť európske ceny plynu na historické minimá
Začiatok prevádzky plynovodu Nord Stream 2 vo štvrtom štvrťroku tohto roka by mohol znížiť ceny zemného plynu v Európe na najnižšie úrovne v histórii, predpovedá Saxo Bank, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Lukáš Leca


Cena plynu sa podľa Sulíka pohybovala za posledné roky na úrovni 20 eur za jednu megawatthodinu (MWh). „V roku 2020 bola 21,75 eur a nikto tu žiadnu veľkú krízu nerieši,“ povedal Sulík a dodal, že v roku 2021 prišlo k anomálii, a kvôli nízkemu dopytu cena plynu poklesla na 16 eur. „ÚRSO mohlo robiť fintičky, ako keď ho viedol Jahnátek, ale to nespravilo,“ skonštatoval Sulík s nádychom humoru a pridal, že pokles cien bol presunutý aj na zákazníkov.

„Na budúci rok bude regulovaná cena 22,45 eura, a teda sa vrátime približne na úroveň minulého roku. Keby ÚRSO nebolo tento rok znížilo cenu, tak sa nebavíme o žiadnom náraste,prízvukuje minister, podľa ktorého vraj za toto obdobie vzrástla priemerná mzda o viac ako 100 eur.

Vysoké ceny slovenských potravín by mohli byť nižšie, keby...
Poľnohospodári a potravinári žiadajú od obchodu viac ústretovosti voči domácej produkcii tak, ako to dokážu pri reťazcoch v Rakúsku či v Nemecku, informoval portál pravda.sk. Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Zruší sa odvod do jadrového fondu, čo sa vraj okamžite premietne v cene elektriny

Podľa Sulíka je Slovensko pri elektrine takmer sebestačné. „Keď bude spustený tretí blok v Mochovciach bude to ešte lepšie,“ netají šéf rezortu hospodárstva a dodáva, že na výrobu elektriny máme ešte aj Gabčíkovo: „Nikto nemusí mať obavu, že by si nevedel kúpiť toľko, koľko potrebuje.“ Sulík si vraj uvedomuje, že aj v tomto prípade došlo k nárastu cien, no pripisuje to oživeniu ekonomiky po Covide a Nemecku, ktoré odstavilo atómové elektrárne.

„Cena elektriny z roku 2020 v roku 2021 poklesla. Aj tu sa ÚRSO zachovalo korektne. Mohli aj tu spraviť fintičky a domácnosti by platili rovnako ako v roku 2020,“ povedal pred novinármi Sulík, podľa ktorého bude cena elektrickej energie 1,5 centa za kilowatthodinu (kWh).

Kto a kde nás okráda? Gazprom predáva plyn Európe za tretinu jeho aktuálnej ceny
Niekto sa na súčasnej situácii dobre nabaľuje. Ruský exportér plynu do Európy ho predáva za 220 dolárov za tisíc kubíkov. V Európe však redistribučná cena plynu od Gazpromu včera dosiahla rekordných 700 dolárov za také isté množstvo. Pripadá vám... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


„To je to, čo vzrastie cena elektriny. Bude to trochu kompenzované tým, že znižujeme ceny za distribúciu. Zrušíme odvod do jadrového fondu. To sa okamžite premietne v cene,“ vysvetľuje Sulík, podľa ktorého zvýšenie cien elektriny zaťaží priemernú domácnosť o 3 až 4 eurá mesačne. „Maximálna regulovaná cena za elektrickú energiu stúpne v roku 2022 z 13,3 centu na približne 14,6 centu, dodal Sulík s tým, že hrubá minimálna mzda vzrastie o 23 eur. Podľa Sulíka by mala byť v roku 2023 už cena energií zastabilizovaná.

Slováci sa musia pripraviť na katastrofu! Zdražovanie bude horšie, ako sme si mysleli, varuje NBS
Ceny lámu rekordy! Masívne zdražovanie energií, rekordné ceny na veľkoobchodnom trhu, zvyšovanie cien základných potravín ako pečiva, mliečnych výrobkov či mäsa, ale aj elektroniky, pohonných látok či tabaku. Národná banka Slovenska (NBS) varuje,... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková