Diaľnice? Samé kauzy a podvody, schytajú to vodiči
10 | 10 | 2021 I Ján Papuga
Najvyšší kontrolný úrad podľa zistení denníka Postoj, že sa neoprávnene minulo 120 miliónov eur. Pred kontrolami sa bielili dokumenty.

Neodôvodnené výdavky súvisia s diaľničnými úsekmi D3 a D1. Najvyšší kontrolný úrad preveroval, koľko platila Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za poradenské, bezpečnostné či upratovacie služby.
Vybielené dokumenty

Kontrolóri zistili, že zmizli archívne dokumenty alebo ich kontrolný úrad dostal vybielené. Napríklad pri diaľničnom úseku D3 Svrčinovec - Skalité mohlo ísť na neoprávnené výdavky viac ako 43 miliónov eur. Pochybnosti sú aj pri žilinskom úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, kde sa suma neoprávnených výdavkov mohla dostať až na 80 miliónov eur.

Nekonečné čakanie na cesty- slovenská realita
Na neschopnosť dokončiť D4R7 už niekoľkokrát reagoval bratislavský primátor Matúš Vallo, informujú Bratislavské noviny. Zdôvodňoval to postupným otváraním nových úsekov bratislavského obchvatu, pravidlá sa menia za pochodu. Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ján Papuga


„Tieto rezervy môžu vytvárať prostredie, ktoré slúži pre korupciu alebo pre netransparentné rozhodovanie o verejných prostriedkoch,“ povedal podpredseda kontrolného úradu Ľubomír Andrassy.

Pri niektorých procesoch verejného obstarávania sa využívali externé firmy, avšak bez súhlasu predstavenstva NDS.
Menil sa riaditeľ NDS

NDS sa k prípadu vyjadrí v pondelok. Ministerstvo dopravy reagovalo, že bude nápomocné pri odhaleniach a podotklo, že rezort menil vedenie diaľničnej spoločnosti. Nový riaditeľ má podľa realizovať vnútorný audit spoločnosti. Takéto zlyhania pri obstarávaní pocítia najmä vodiči.

„Keď si zoberieme, nejakú časť diaľnice, ktorú všetci v regióne túžobne očakávajú, tak potom sa nám čas odovzdania predĺži o niekoľko rokov,“ vyjadril sa generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Diaľnica medzi Bratislavou a Košicami bude hotová o pol roka skôr
Po desaťročiach čakania a politických sľubov bude diaľnica medzi Bratislavou a Košicami konečne realitou. Stane sa tak vďaka Maďarsku a to dokonca s polročným predstihom. Slovensko tak už nebude jedinou krajinou v EÚ, ktorá nemá diaľnicou prepojené... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok