Americké námorníctvo potvrdilo zrážku jadrovej ponorky Connecticut s neznámym plavidlom (video)
09 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Americké námorníctvo potvrdilo incident na palube jadrovej ponorkou Connecticut. Udalosť sa odohrala v Tichom oceáne. V správach americkej tlače s odvolaním sa na americké námorníctvo sa hovorí, že keď sa Connecticut ponoril pod hladinu, došlo k zrážke „s neznámym predmetom“.


Predmet nebol v tom čase nijako ovládaný. Zároveň neexistujú žiadne údaje o tom, či by americké ponorky boli schopné v konečnom dôsledku identifikovať samotný predmet.


"Americké námorníctvo tvrdí, že jadrový reaktor ponorky Connecticut nebol v dôsledku incidentu poškodený." Píše web topwar.ru. Podľa dostupných snímok však zrážkou utrpela torpédová časť a nie je jasné, aká výzbroj v nej v tom čase bola.
Zo správ velenia amerického námorníctva

"Členom posádky nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Nič sa nestalo." Tvrdí generalita. Inak žiadne konkrétne údaje o tom, kde presne k incidentu došlo a čo sa všeobecne rozumie pod pojmom „neznámy predmet“ - aké sú jeho rozmery, hĺbka, v ktorej došlo ku kontaktu.

V tejto súvislosti už americké médiá začali produkovať konšpiračné teórie, vrátane verzie, že „by to mohla byť neznáma ponorka alebo podmorský dron čínskych námorných síl“.



 
Čo alebo kto zlyhal?

Médiá sa pokúšajú zistiť, aký vážny je charakter poškodenia americkej jadrovej ponorky a či dokázala po zrážke pokračovať vo vykonávaní bojových hliadok v oceánoch. Avšak podľa titulnej fotky a videa sa javí, že už bola umiestnená v plávajúcom doku a škody sú značné.

Zároveň vyvstáva mnoho otázok v súvislosti s tým, prečo palubné zariadenia neidentifikovali predmet, čo viedlo k podmorskej kolízii s ním.
O Connecticute

Ponorka Connecticut patrí do triedy Seawulf. Maximálna hĺbka ponorenia takýchto ponoriek je 610 m. Na palube je jadrový reaktor S6W od spoločnosti Westinghouse. Jeho výkon je asi 45 tisíc koní. Posádku ponorky tvorí 126 ľudí. Náklady na výrobu jedného plavidla presahujú 4 miliardy dolárov.

(Medzititulky red. HD.)

Ponorka Belgorod, alebo ruská podhladinová námorná základňa, vstupuje do služby (VIDEO)
Najdlhšia, najvýkonnejšia, s najväčším výtlakom, najničivejšia, najvyzbrojenejšia, najmodernejšia. To je iba niekoľko prívlastkov pre novú ruskú ponorku triedy Belgorod. Nie je ani útočná, ani obranná. Predstavte si plávajúcu námornú základňu,... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ivan Brožík