Séria "náhod" okolo Brhelovej kryptoburzy pôsobí akosi nenáhodne
08 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Brhelova burza s kryptomenami mieri po krádeži do konkurzu. Na úvod si povedzme, že Ing. Jozef Brhel je slovenský podnikateľ, bývalý štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR a bývalý poslanec Národnej rady SR za stranu HZDS. Toho času je objektom záujmu "čističov". Obvinený je v rámci tohtoročnej januárovej policajnej akcie Mýtnik a v akomsi časovom "zabudnutí" je väzobne stíhaný. Za jeho obvinením stojí známa partička univerzálnych kajúcnikov.


Svojho času web Televízie TA3 informoval, že "okrem Brhela vzal súd do väzby štyroch obvinených. Konkrétne jeho brata Petra Brhela, exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, Janu R. a tiež bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana G. Obvinenia sa podľa polície týkali trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupcie.

Medzičasom Petra Brhela prepustili na začiatku apríla na príkaz prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry z väzby na slobodu, keďže pominuli jej dôvody. Exšéfa finančnej správy prepustili z väzby zase v piatok 30. júla. Rozhodol o tom špeciálny prokurátor Daniel Lipšic príkazom, a to z dôvodu, že po vykonaní procesných úkonov minulý týždeň pominuli dôvody na ďalšie trvanie jeho väzby. Tu sa treba nadýchnuť, zhlboka, potom vydýchnuť, potom si to prečítať ešte raz a napokon zostáva len mávnuť rukou, lebo čokoľvek raz napíšete, môže byť inokedy použité proti vám. Možno iba dodať, že kajúcnikovi Imréczemu sa od prepustenia nesmierne darí. Ani jemu samému sa to vlani určite ešte na jar nesnívalo. Ale to je na iné články. A na inú dobu.

Jozef Brhel obvinený v rámci akcie Mýtnik putuje do väzby
05 | 02 | 2021 | sefredaktor

Nevyžiadaný konkurz

Obvykle až za oveľa vyššie sumy žiadajú poškodené subjekty o konkurznú ochranu z vlastnej iniciatívy. Tu konal iniciatívne súd. Portál aktuality.sk popisuje krádež takto: "Zo slovenskej kryptoburzy ukradli pred rokom neznámi páchatelia virtuálne meny za vyše 4,5 milióna eur. Aj keď spoločnosť sľubovala návrat, súd ju poslal do konkurzu. Bola to scéna ako z kriminálneho trileru. V noci z 8. na 9. septembra 2020 sa neznámy páchateľ dostal do bezpečného trezoru veľkej burzy a odniesol si niekoľko miliónov eur bez toho, aby zanechal výraznejšie stopy. Jediným rozdielom od filmových trhákov bolo, že miliónová lúpež sa odohrala v online svete."
Rana istoty?

Citujme ďalej zdroj, článok na webe aktuality.sk: "Hoci sa vedenie kryptoburzy už pár dní po krádeži virtuálnych aktív dušovalo, že čoskoro spustí obchodovanie, na domovskom webe už mesiace „svieti“ informácia, že obchodné aktivity sú pozastavené na neurčito. Kryptoburza sa síce po krádeži nakrátko vrátila do biznisového online kolotoča, od apríla však neinformovala o žiadnych posunoch. Dostala totiž ďalší úder."

"Zanedlho po najväčšej digitálnej krádeži na Slovensku skončil v hľadáčiku polície jeden z majiteľov digitálnej burzy – Jozef Brhel. Oligarchu spájaného so Smerom (a iba dumajme, z ktorého jeho časťou po jeho rozdvojení - pozn. red. HD.)  obvinili v kauze miliónových utajených IT zmlúv, známej ako Mýtnik, a vyhlásili po ňom pátranie. Jeden z najbohatších Slovákov sa vtedy nachádzal v zahraničí, neskôr sa sám prihlásil na polícii. Aktuálne je stíhaný vo väzbe."

Ružena Sabová poslal do väzby Jozefa Brhela. Po Záleskej sa zrodila ďalšia politická sudkyňa
05 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová

Išlo o dvojnásobnú likvidáciu?

Priam sa to ako odpoveď natíska. Človeka najskôr skúsime zruinovať ekonomicky, tak, na výstrahu, a keď ešte dýcha a má tú drzosť, že dokonca sľubuje normalizáciu vo svojej firme v zmysle, že prežije a svoju činnosť oživí, potom treba ďalší "nápad".

Potom už je len logické to, o čom informujú aktuality.sk: "Brhelovo obvinenie malo na slovenskú kryptomenovú burzu neblahé následky. Zablokované a zrušené účty v bankách aj na iných kryptoburzách donútili oficiálneho vlastníka – firmu Eterbase stopnúť biznis a navrhnúť na seba konkurz. Ten odklepol sudca Milan Krajči z bratislavského Okresného súdu I v septembri.

„Hlavným dôvodom na vyhlásenie konkurzu je fakt, že napriek bezpečnému znovuobnoveniu prevádzky po kybernetickom útoku nevie spoločnosť Eterbase napĺňať pôvodný plán zmenárenskej činnosti. Dôvodom je vypovedanie služieb tretích strán v oblasti poskytovania bankových účtov potrebných na výmenu digitálnych aktív, výsledkom čoho je platobná neschopnosť," argumentoval tím Eterbase."
Záhada pokračuje

"Podľa spoločnosti Eterbase sa podarilo vystopovať už 95 percent všetkých ukradnutých aktív. Väčšina z nich sa nachádza na štyroch veľkých kryptomenových burzách. Napríklad burza Binance hneď po oznámení krádeže informovala, že prípadné prostriedky, ktoré sa k nej dostanú, vráti späť legitímnemu majiteľovi – Eterbase."

„Podarilo sa preukázať, že tieto zdroje sa nachádzajú najmä na digitálnych peňaženkách búrz Binance a Huobi, a minoritne na peňaženkách búrz HitBTC a ChangeNOW,“ spresnila spoločnosť Eterbase."

"Paradoxom je, že hodnota ukradnutých aktív sa niekoľkonásobne zvýšila, keďže od krádeže uplynul viac ako rok." Podľa týchto citovaných informácií z portálu aktuality.sk,  by teda logicky vychádzalo, že škody sa uhradia, náklady s ich získaním späť sa vykryjú z ich nadhodnotenia v čase.

Ozaj, ešte stále sledujete myšlienkovú niť? Je Brhel v base za korupciu, alebo za svoju kryptoburzu? Žije si kajúcnik Imrecze tak, ako si žije? A keď už sme pri takýchto otázkach, tak si zašpekulujme, nejde v tejto hre (s pridaním  nečakaného osudu rodinného člena exministra Žigu) o čosi úplne iné?
Útok od Kima?

Tak toto znie naozaj ako z Bondovky. Ale citujme opäť aktuality.sk: "Polícia zatiaľ odmietla prípad komentovať. „Vzhľadom na naďalej prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné v predmetnej trestnej veci poskytovať bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania.“

"Majitelia burzy sú však presvedčení, že za celou krádežou stojí severokórejská hackerská skupina Lazarus. Skupina funguje od roku 2009 a má na svedomí viacero závažných kyberzločinov. Na konte má aj útoky na spoločnosť Sony, farmaceutické firmy či rozsiahly malwareový útok na Microsoft s názvom WannaCry."

„Na základe vyšetrovania a blockchain analýz sa dospelo k záveru, že za útokom je pravdepodobne hackerská skupina Lazarus Group, ktorá je aktívne podporovaná severokórejským režimom. Lazarus Group stojí za útokmi na väčšinu kryptobúrz, uskutočnených v posledných troch rokoch,“ spresnila Eterbase. Pripisuje sa jej aj odcudzenie 281 miliónov dolárov z burzy Kucoin."

"Podľa svetových bezpečnostných expertov stojí za hackerskou skupinou Lazarus severokórejský režim. V minulosti po jej členoch pátrala americká FBI." Dodávajú aktuality.sk.

Chcelo by sa ešte veľa dodať, ale tu, na tomto mieste a po tomto konštatovaní asi naozaj niet čo dodať. Ale predsa len - nepamätáte sa z talianska na zaujímavé riešenia veľkých káuz, v ktorých sa veľké "rodiny" dohodli? Tu zjavne niekto o dohodu nemá záujem, hoci vyhlásenia Eterbase ju až príliš nápadne ponúkajú.

(medzititulky red.HD)

Jozef Brhel zostáva vo väzbe, Najvyšší súd SR zamietol jeho sťažnosť
01 | 03 | 2021 | sefredaktor