Egá, veľké reči a téma autonómie môžu byť podľa Bugára hrobom Aliancie
08 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Alianca je novovzniknutá strana, ktorá vznikla zoskupením troch maďarských strán, SMK, Mosta-Híd a Spolupatričnosti. Béla Bugár bol hosťom relácie televízie TA3 „Tak takto?“ kde vysvetlil, aké sú podľa neho silné a slabé stránky maďarského politického zoskupenia. Odpovedal aj na citlivé otázky ohľadom Benešových dekrétov a autonómie, ktoré sa od vzniku novej strany Aliancia skloňujú čím ďalej, tým častejšie.


Béla Bugár je už mimo politiky, ale jedno sa mu určite nedá odoprieť. Skúsenosti, ktoré počas politického života získal. Nielen ako politik, ale aj ako človek. V relácii televízie TA3 "Tak takto?" priniesol svoj pohľad na fungovanie Aliancie a ideálne to podľa neho nebude. Krisztián Forró, predseda Aliancie bude mať podľa Bugára veľmi ťažkú úlohu. Otázne je podľa neho to, či ju zvládne.

R. Sulík - Choďte si hľadať prácu, nebudeme vám platiť tisíce úradníkov!
Nebál by sa ani ráznejších rozhodnutí a škrtov. Dokonca prehlásil: "Mám takú nádej, že možno už nastal čas, že budeme robiť aj niektoré odvážnejšie rozhodnutia, napríklad, že zrušíme úrady práce." Podľa jeho tvrdenia už predsa stačí do prehliadača... Čítať ďalej
07 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Alianca sa rovná trom stranám, ktorých členovia sa v minulosti nenávideli

V Aliancii je aj strana SMK. Tá, ako uviedol Béla Bugár, 12 rokov šírila voči Most-Híd nenávisť. Most - Híd je tiež v Aliancii. Forró podľa neho nebude mať ľahkú úlohu ani s treťou platmorfou Aliancie, ktorá vznikla zo strany Spolupatričnosť. Členmi tejto strany boli totiž odídenci zo strany SMK. "Majú veľké egá, na stôl nepoložili zatiaľ nič, čo by sme mohli vyhodnotiť a zároveň, dá sa povedať že žijú a podnikajú z maďarských peňazí," povedal Béla Bugár. A ako príklad uviedol, že predseda Mózes z maďarských peňazí vlastní internát, predsedníčka Bauer zase dostala niekoľko 100- tisíc eur na vinič.

Forró bude musieť podľa Bugára vykazovať obrovskú energiu, aby Alianciu udržal po kope. Bugár chápe, že Forró Kristián chce spolupracovať s maďarskou vládou. "Aj my sme chceli, len nás odmietli," uviedol. "V prvom rade ale musí spolupracovať tu, s existujúcou politickou reprezentáciou, lebo ani táto maďarská strana a ani iné menšie strany inak nič nedokážu," povedal v relácii televízie TA3. Bugár si myslí, že nestačí definovať, že chcú spolupracovať s maďarskou vládou. Podstatné podľa neho je aj to, ako chcú spolupracovať so slovenskými politickými stranami, čo zatiaľ nijakým spôsobom neodznelo.

Chaos, ktorý vládne na Slovensku, nahráva Orbánovi. Chce skupovať našu zem. Weiss reaguje
Maďarsko sa usiluje pretvoriť ekonomické, a tým aj politické pomery na južnom Slovensku, myslí si Peter Weiss. A môže sa mu to podariť. Na Slovensku totiž momentálne vládne chaos a nekompetentnosť. Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Peter Sulek

Hrubá čiara po 12- ročných hádkach neexistuje

Otázkou teda je, či vyhlásenie, "...chceme spolupracovať s maďarskou vládou...," nie je iba nejaká rétorika, aby oslovili maďarského voliča na južnom Slovensku a aby s istotou získala Aliancia päť percent. Túto otázku moderátorka v relácii televízie TA3 aj položila. Béla Bugár ju zodpovedať nevedel. Hlavne preto, že SMK a Spolupatričnosť vždy podľa Bugára razili cestu, že iba Maďari a iba maďarská menšina. Most-Híd zasa inú. A tam práve vznikali hádky. Most-Híd chceli spolupracovať aj so Slovákmi. Bugár ozrejmil, že tento názor zastáva aj jeho nástupca László Sólymos, podľa ktorého musia spolupracovať aj so slovenskou stranou, pretože žijú na Slovensku. V minulosti aj z toho dôvodu sa cesty politikov, ktorí sa teraz opäť stretli v Aliancii rozišli. Hrubá čiara podľa Bugára neexistuje. V Most-Híd aj tentokrát ukázali akúsi veľkodušnosť aj s inými menšinami. V Aliancii dostali ako platforma päť miest a z toho jedno miesto darovali Rusínom. Bugár si myslí, že tak je to správne, pretože menším sa podľa neho pomáhať musí.
Kvôli téme "autonómia," môže ostať Aliancia mimo parlamentu

Vyjadril sa aj k stretnutiu ministrov zahraničných vecí Slovenska Ivana Korčoka a Maďarska Petra Sijjártóa. Navonok pre málo zainteresovaných mohlo stretnutie pôsobiť priam ideálne, ale Bugár upozornil, že obaja ú diplomati a používali diplomatickú reč. Jedným z takých príkladov bol podľa neho názor na Petra Sijjártóa na Benešove dekréty, ktorý odpovedal: "...zisťujeme, na tú istú vec máme rozdielne názory...". "A tým to uzavrel," dodal Bugár.

Bugár je presvedčený, že problémy menšín maďarská vláda nevyrieši. Je podľa neho dôležité, aby sa štáty dohodli. Bývalý politik sa myslí, že téma autonómie môže pritiahnuť "bojovnejších Maďarov", ale Aliancia musí počítať aj s tým, že po budúcich parlamentných voľbách sa práve kvôli nej, nestane súčasťou vlády. "Sú rôzne formy autonómie a je dôležité si uvedomiť, že všetko sa musí udiať v rámci Slovenskej republiky, do toho nikto nič nemôže kecať," povedal Bugár v relácii televízie TA3 s tým, že dohoda je na zástupcoch menšiny, ale aj predstaviteľoch väčšiny.

Komárňanské mosty - šesťdesiatnik sa rozpadá, nový sa ocitol na nesprávnej strane mesta
Prírodné podmienky mesta sú ideálne pre turizmus - vážsko-dunajská delta a rovinaté územie z mesta robí ideálne miesto pre vodné športy, ktoré tu majú obrovskú tradíciu; nenáročnú cyklistiku, ale aj športový rybolov. V ostatných rokoch je veľkým... Čítať ďalej
07 | 10 | 2021 | Eka Balašková