B. Kollár: prijatá novela zákona o verejnom obstarávaní naštartuje výstavbu škôl, škôlok aj nájomných bytov
08 | 10 | 2021 I Gabriel Matta

Parlament schválil po šestnástich rokoch novelu zákona o verejnom obstarávaní. Zrýchlenie procesov obstarávania by mal uľahčiť a skvalitniť život každému.


Novela zákona pochádza z dielne podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina). Prináša viacero zásadných vylepšení predovšetkým pre samosprávy, ktoré budú môcť odteraz ďaleko flexibilnejšie a rýchlejšie obstarávať, čo bude mať pozitívne dopady na každého jedného občana.

„Pripravili sme zákon, na ktorý môžeme byť ako krajina hrdí. Toto nie je o paragrafoch, toto je o tom, že starosta bude môcť konečne postaviť zdravotné stredisko alebo škôlku. Môže opraviť chodník alebo ak niekde v obci povodeň zničila most, tak nemusí na opravu čakať dva roky ako doteraz, ale len niekoľko týždňov. Čas obstarávania sa výrazne skracuje, a to prinesie skvalitnenie života každému občanovi tejto krajiny,“ povedal Štefan Holý.

Boris Kollár zastavil pokus o tichú privatizáciu RTVS zo strany OĽaNO
"Obyčajní" sa snažia až neobyčajne intenzívne zafixovať vo verejnoprávnom priestore. A to na dlhé roky. Najnovšie si brúsili zuby na verejnoprávny telerozhlas pod značkou RTVS. A to vraj cestou "odpolitizovania" voľby generálneho riaditeľa. Túto... Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Ivan Brožík


Skrátenie obstarávania sa bude týkať všetkých zákaziek v hodnote do troch miliónov eur. Tie bude po novom možné obstarať už do štyroch až šiestich týždňov. Tri milióny je limit, do ktorého sa zmestí väčšina rekonštrukcií a stavieb, ktoré sú dôležité pre obce a mestá, teda školy a škôlky, zdravotné zariadenia, opravy ciest a chodníkov.

Skrátenie času obstarávaní významne pomôže aj súčasnej výstavbe komunálneho nájomného bývania cez Štátny fond rozvoja bývania. Podľa dostupných informácií je dnes situácia taká, že finančné prostriedky poskytované ŠFRB často ani nie sú vyčerpané kvôli zložitým a roky trvajúcim procesom obstarávania. Ako povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, všetko sa teraz urýchli a výstavbe bytov a občianskej vybavenosti nebude nič stáť v ceste.

Novela zákona je podľa Kollára nevyhnutným predpokladom aj pre začiatok výstavby štátnych nájomných bytov.

„Bez tejto novely by sme sa ďaleko nedostali ani s projektom nájomného bývania podporovaného štátom. Zefektívnenie verejných obstarávaní bude znamenať zrýchlenie procesov pri výstavbe. Dúfam, že ešte teraz na jeseň príde do parlamentu aj nový stavebný zákon a po jeho prijatí sa na budúci rok môžeme pustiť do projektu nájomného bývania. Myslím si, že pri dnešných správach o náraste cien potravín a energií, ktoré nás čaká, ľudia dostupné bývanie za normálne ceny, určite ocenia,“ povedal na záver Boris Kollár.

Boris Kollár hasil osud hlinikárne "od macochy" v Žiari, hrozí jej odstavenie
Slovalco v Žiari nad Hronom musí utlmovať výrobu. Odstavuje ďalšie pece. Ide o dôsledok neprimerane vysokého rastu cien silovej elektriny, rekordných cien emisných povoleniek. Aj nedostatočných kompenzácií zo strany štátu prostredníctvom... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Ivan Brožík