Boris Kollár zastavil pokus o tichú privatizáciu RTVS zo strany OĽaNO
01 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

"Obyčajní" sa snažia až neobyčajne intenzívne zafixovať vo verejnoprávnom priestore. A to na dlhé roky. Najnovšie si brúsili zuby na verejnoprávny telerozhlas pod značkou RTVS. A to vraj cestou "odpolitizovania" voľby generálneho riaditeľa. Túto fintu zachytil Boris Kollár. (Ivan Brožík)


OĽaNO na to išlo propagandisticky dobre. Vraj treba odpolitizovať voľbu generálneho riaditeľa RTVS. Teda, odňať túto právomoc Národnej rade Slovenskej republiky. OĽaNO zjavne predpokladalo, že ak presunie túto kompetenciu na Radu RTVS, bude to vyzerať "čisto".
Skrytá finta

Akosi však ideológovia hnutia OĽanO zabudli spomenúť, že Rada RTVS je výsostne politický orgán, tak isto volený poslancami parlamentu. Lenže, zvolená rada by odrážala väčšinu OĽaNO a mohla by tak v podstate do kresla šéfa RTVS dosadiť hocikoho, napríklad aj šéfa mediálneho výboru z "chovu" OĽaNO. (Spomínate na "Michelovu vilku" na Azúrovom pobreží?)  A pekne potichu, mimo rozpravu, ktorá je k dispozícii aj verejnosti v podobe prenosov rokovaní parlamentu. OĽaNO môže protiargumentovať, že veď aj rokovania Rady sú verejné. Ale koľkokrát ste sa pozerali na parlamentnú rozpravu a koľkokrát ste boli na rokovaní Rady RTVS?
Boj o propagandistický priestor sa začína

Jaroslav Rezník nemôže byť doživotný "miestodržiteľ" RTVS, jeho funkčné obdobie sa schyľuje k záveru. A preto treba vymyslieť, ako zas zvoliť nejakého "nášho". Obídením parlamentu by sa to dalo vcelku ľahko, ale napokon tento zámer zastavil Boris Kollár. Ten trvá na tom, aby voľba GR RTVS zostala v kompetencii Národnej rady Slovenskej republiky a teda, v zastúpení v kompetencii občanov, aj keď sa tomu zas nemusí či nedá až tak veriť. V tomto prípade však zasiahol včas.
GR musí byť "náš"

Budúci rok sa volí generálny riaditeľ RTVS, ďalší rok sa volia poslanci parlamentu. Je preto nevyhnutné získať pod vlastnú kontrolu verejnoprávne médium. S OľaNO tu máme vlastne popri nevýhodách aj veľkú výhodu. Jeho riešenia, ako všetko "znašizovať" sú mimoriadne infantilne a neodborne priehľadné. A Borisovi Kollárovi s tým jednoznačne došla trpezlivosť. V osude RTVS a jej generálneho riaditeľa je totiž do veľkej miery aj budúcnosť povolebnej mapy Slovenska. Ak si niekto myslí, že je to iba súčasť "očisty", mal by veľmi rýchlo precitnúť.

Fico: Až 90 percent prípadov, ktorými sa chváli táto vláda, sú výmysel
Rober Fico bol najnovšie hosťom relácie Ide o pravdu. Receptom na zdraženie plynu a jeho kompenzovanie občanom má byť bankový odvod. "O najznámejšom udavačovi na Slovensku Makóovi" hovorí v desivých súvislostiach. Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Ivan Brožík