Putin poveril ruského ministra energetiky, aby zaistil zachovanie tranzitu plynu cez Ukrajinu
07 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Ruský štátny energetický gigant Gazprom by mal namiesto úplného prechodu na efektívnejšie plynovody Nord Stream ctiť svoje existujúce kontroverzné dohody s Ukrajinou, nariadil v stredu prezident Vladimir Putin, informuje portál RT.


Putin vysvetlil, že aj keby bolo platenie pokút uložených EÚ výnosnejšie, radšej by videl pokračovanie zmlúv s Kyjevom. Pripomienky ruského prezidenta prišli po tom, čo ceny plynu dosiahli v celej Európe bezprecedentné úrovne.

"Gazprom verí, že by mu prospelo viac zaplatenie pokuty Ukrajine. Vďaka tomu by sa zlepšil tranzit plynu prostredníctvom nových systémov," povedal minister energetiky Nikolay Šulginov.

"Keďže výstavba plynovodu Nord Stream 2 je takmer dokončená, petrohradská spoločnosť sa domnieva, že by bolo oveľa výnosnejšie dodávať plyn do Európy prostredníctvom nového potrubného systému priamo z Ruska do Nemecka pod Baltským morom. A nie používať starú tranzitnú trasu cez Ukrajinu," uviedol Putin.

Lži eurohujerov o ruskom plyne a zime tvrdo a faktami vyvracia samotný Putin
"Rusko na nás zarobí, Rusko zatvára kohútiky, plynu je málo, lebo Rusko..." Zrazu nám v Európe dochádza, že bez Ruska to akosi nepôjde. Teda, bez Ruského plynu. Ale stále tvrdošijne klamú politici v Bruseli, klamú, zavádzajú či neinformujú médiá... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ivan Brožík


Prezident dodal, že si je vedomý toho, že podľa výpočtov Gazpromu by to znížilo emisie CO2 z tranzitu plynu. A taktiež by to ročne ušetrilo 3 miliardy dolárov. Putin je však presvedčený, že dodržiavanie dlhodobých záväzkov je dôležitejšie ako rýchly finančný zisk.

"Napriek všetkým problémom, ktoré v súčasnosti súvisia s rusko-ukrajinskými vzťahmi, nikto by nemal byť v ťažkej situácii, vrátane Ukrajiny," ďalej poznamenal ruský prezident.

Putin tiež vyhlásil, že reputácia Gazpromu ako „absolútne spoľahlivého partnera vo všetkých ohľadoch“ by nemala byť poškvrnená. Putin požiadal Šulginova, aby osobne zabezpečil rešpektovanie záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy o tranzite plynu s Ukrajinou.

Japonskí vedci objavili novú infekčnú chorobu spôsobenú vírusom
Vedci z Japonska objavili doteraz neznámy vírus schopný infikovať ľudí. Nazýva sa vírus Yezo a je príbuzný patogénom spôsobujúcim krymsko-konžskú hemoragickú horúčku a ochorenie oviec Nairobi, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Lukáš Leca