Čo by sa stalo s mŕtvymi ľuďmi na Marse? Morbidné? Nie, zrejme realita!
06 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Rozložili by sa mŕtve telá na Marse? Došlo by vôbec k tomu? – zisťoval portál futurezone.at.

Keď človek zomrie na Zemi, telo sa rozloží a premení na čistú biomasu. Ide o komplexný proces, na ktorom svoju úlohu zohrávajú baktérie, huby, hmyz a iné živočíchy. Všetky tieto živé organizmy existujú na našej planéte len vďaka zloženiu zemskej atmosféry, ktoré to umožňuje.
Čo by sa dialo s mŕtvym telom na Marse?

Ako by takýto rozklad ľudského tela vyzeral na Marse? Ak sa naplnia odvážne plány agentúr a spoločností, ktoré sa zaoberajú „cestovaním“ do vesmíru, ľudia by nakoniec raz žili aj na Marse, kde by si vybudovali základňu.

Ak sa bude počítať s osídlením tejto planéty na dlhé obdobie, skôr či neskôr by človek na Marse aj zomrel. Čo by sa tam však stalo s mŕtvymi telami, nie je celkom jasné.

Vzhľadom na logistickú náročnosť je nepravdepodobné, že by sa dopravili späť na Zem. Pochovanie na Marse by tak bolo pravdepodobnejšie, pričom kremácia by zrejme neprichádzala do úvahy.
Došlo by vôbec k rozkladu?

Ak by sa mŕtve telo jednoducho položilo na povrch Marsu, alebo by sa tam pochovalo, proces zmien by bol úplne iný ako na Zemi. Ako píše odborný časopis Astronomy, proces rozkladu by sa vôbec nespustil!

Atmosféra na Marse obsahuje len 0,1 percenta kyslíka a priemerná teplota na červenej planéte je mínus 63 stupňov Celzia. V tomto prostredí sa nevyskytuje ani hmyz, ani huby či iné baktérie, ktoré by mohli rozložiť ľudské telo.
Mumifikácia

Baktérie, ktoré sa nachádzajú v samotnom tele, by boli schopné rozložiť mŕtve telo len do tej miery, pokiaľ by neboli zmrazené. Vzhľadom na nízku teplotu by telo a jeho vnútorné orgány však pravdepodobne za veľmi krátky čas zmrzli.

Po zmrazení by telo vyschlo a mumifikovalo by sa. Takáto múmia by pripomínala stav tela z močiara. Jeho podoba je tiež výsledkom neprítomnosti kyslíka, uvádza sa ďalej v správe.

Skeletizovanie sa neočakáva. Naopak. Takto mumifikované telo pretrvá na Marse dlho, tvrdia podľa futurezone.at forenzní vedci.

Trikmi s číslami rakúska zdravotnícka agentúra AGES vyprodukovala "pandémiu neočkovaných" (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová