Sputnik V dostane čoskoro od WHO zelenú, informuje ruský minister zdravotníctva
04 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Svetová zdravotnícka organizácia má schváliť ruskú vakcínu Sputnik V. Ruský minister zdravotníctva uviedol, že po stretnutí so šéfom agentúry OSN sa musia dokončiť iba „menšie administratívne postupy“, informuje portál RT.


Minister zdravotníctva Mikhail Murashko v sobotu informoval agentúru TASS, že všetky nevyriešené otázky, ktoré trápili proces schvaľovania registrácie, boli medzi Moskvou a Svetovou zdravotníckou organizáciou vyriešené.

„Vyriešili sme úplne všetky problémy. K dnešnému dňu boli všetky bariéry odstránené. Preto dnes nevidíme žiadne prekážky v ďalšej práci. Potvrdil  nám to sám generálny riaditeľ WHO,“ vyhlásil Murashko.



Pred dokončením schvaľovacieho procesu zostávajú len malé administratívne postupy, uviedol Murashko. Dodal, že spoločnosť predkladajúca žiadosť je pripravená „podpísať zväzok dokumentov“.

Murashko sa v piatok v Ženeve stretol s generálnym riaditeľom WHO Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom. Na ich stretnutí prediskutovali rôzne otázky súvisiace s globálnym zdravím. Šéf WHO označil stretnutie za „konštruktívne“ a poďakoval Rusku za jeho „silné vedenie“ v boji proti tuberkulóze a neprenosným chorobám (NCD).

Sputnik V bola prvá registrovaná očkovacia látka proti Covid-19 na svete. Zo začiatku mala problémy dostať zelenú od WHO, pričom schvaľovací proces trvá už niekoľko mesiacov.

Obria pokuta miliardára z Ruska: Oleg Tiňkov uzavrel dohodu o vine a treste
Zakladateľ jednej z najväčších ruských súkromných bánk uzavrel s americkými úradmi dohodu o vine a treste po tom, čo magnát súhlasil s zaplatením viac ako 500 miliónov dolárov v prípade podvodu zatajenia majetku, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Lukáš Leca