Exšéf policajnej inšpekcie Szabó sa dohodol: Priznal úplatky a z obvinení sa vyvlečie s podmienkou
04 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Za korupciu a zneužitie právomoci verejného činiteľa podmienka a pokuta! Obvinený Adrián Szabó sa dohodol s prokurátorom o vine a treste.


Szabó sa po dvoch mesiacoch vo väzbe dohodol s prokurátor na podmienečnom treste a na peňažnej pokute 25-tisíc eur. Medzitým sa priznal k úplatkom, za ktoré vynášal citlivé informácie z vyšetrovaných káuz. Bývalý šéf inšpekcie čelí obvineniu z korupcie aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, píšu aktuality.sk.
Priznal sa



Keďže sa priznal a spolupracoval s políciou, výsledkom jeho vyšetrovania nie je podaná obžaloba na súde, ale takzvaná dohoda o vine a treste. Uzavrel ju s prokurátorom, ktorý mu navrhol miernejší trest.

Kajúcnik by mohol vyviaznuť s trojročným trestom, ktorý mu ale na päť rokov podmienečne odložia. Okrem toho má dostať peňažný trest 25-tisíc eur a sedemročný zákaz vykonávať funkciu verejného činiteľa.

Dohodu môže, no nemusí schváliť Špecializovaný trestný súd. O Szabóovom prípade v pondelok rozhodne sudkyňa Ružena Sabová.

Fico pozýva Slovákov na protivládny „míting“. Tentokrát 17. októbra a do Banskej Bystrice
Smeráci pozývajú na ďalší „míting“, ktorý sa uskutoční v symbolický deň. Tak toto nevymyslíš, to je Fico... Niekoho by táto okrídlená veta napadla v súvislosti s konaním protivládneho mítingu strany Smer-SD, ktorý usporiadajú v deň, keď sa v celom... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Čoho sa dopustil?

Szabó mal za úplatky vynášať informácie z Úradu inšpekčnej služby bývalému riaditeľovi finančnej jednotky NAKA Bernardovi Slobodníkovi. Šéf inšpekcie vraj vyzrádzal, na čom pracujú jeho podriadení, či už išlo o  neoprávnené lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov alebo o vyšetrovanie Kočnerovej Threemy.

Práve Slobodník je kľúčovým svedkom v Szabóovom prípade. Polícii opísal za aké peniaze aké informácie získaval. Podľa obvinenia išlo o úplatky v hodnote niekoľkých tisícok eur, dohromady minimálne 20-tisíc.
Úplatky najskôr popieral

Szabó však údajne prijal od Slobodníka nielen hotovosť, ale aj niekoľkotisícový televízor a značkové mobily. Exriaditeľ spočiatku priznával len prijatie elektroniky a tvrdil, že aj so svojím zástupcom Róbertom Zaplatílkom na oplátku kúpili a darovali Slobodníkovi značkové hodinky za takmer štyritisíc eur.

Blaha: SME a ich dvorný komentátor Peter Schutz, známy ako majster krabicového vína
"V denníku SME sa definitívne zbláznili. Ich dvorný komentátor Peter Schutz, známy tiež ako majster krabicového vína, to zase prehnal s krabicami." Cituje na sociálnej sieti poslanec Ľuboš Blaha z článku Ďatľa, ktorý sme na webe HD už zverejnili... Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Ivan Brožík


Úplatky najprv popieral, spomínal iba dva peňažné dary po 500 eur k narodeninám a k narodeniu syna.

Obvinený exšéf inšpekcie a Zaplatílek o prijatí darov od Slobodníka spísali aj záznam. Ako informuje portál, urobili tak však až výrazne neskôr.

„Z obsahu úradného záznamu vyplýva (hoci nie je datovaný), že tento bol spísaný viac ako rok po dodaní dotknutých televízorov,“ upozornil senát Najvyššieho súdu, ktorý rozhodol o Szabóovej väzbe. Skonštatoval, že takéto postupy naznačujú kolúzne správanie – teda marenie vyšetrovania.

Povinnosť nosiť rúško sa od pondelka pre žiakov ZŠ či špeciálnych ZŠ ruší
Od pondelka už rúška nie sú povinné pre žiakov základných škôl (ZŠ), špeciálnych ZŠ a žiakov prvých štyroch ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom. Výnimka platí len v triede počas vyučovania. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | TASR