Štátny prevrat v Bielorsku? Tamojšie úrady tvrdia, že áno
02 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Bielorusko sa opäť dostáva do centra pozornosti. Dôvodom má byť skutočnosť, že odporcovia prezidenta Lukašenka a bieloruských úradov sa vraj majú pokúsiť o ďalší štátny prevrat.


Bielorusko sa po vlaňajších prezidentských voľbách, kedy sa do kresla hlavy štátu znovu posadil autoritársky prezident Alexander Lukašenko, opäť zmieta v politickej kríze. Ako informuje portál prvnizpravy.cz, v tejto postsovietskej krajine sa očakáva nový pokus o štátny prevrat.
Západ pod rúškom pokryteckých hesiel o demokracii zvyšuje politický aj ekonomický tlak

Na skutočnosť, že odporcovia Lukašenka aj bieloruských úradov môžu vykonať nový pokus o štátny prevrat upozornil predseda Snemovne reprezentantov Národného zhromaždenia republiky Vladimir Andrejčenko. „Hybridný útok na Bielorusko nadobúda nových a prepracovanejších foriem.

Západ pod rúškom pokryteckých hesiel o demokracii zvyšuje politický, ekonomický, vojenský a informačný tlak proti našej krajine. Demonštrácia úplného ignorovania medzinárodného práva sú využívané k obvineniu z vyvolania migračnej krízy a z príliš vzdialených dôvodov sa uvoľňujú nové kolesá politiky sankcií. Plán je jednoduchý - ekonomicky uškrtiť krajinu, spôsobiť sociálnu nespokojnosť a na tejto vlne vykonať nový pokus o štátny prevrat,“ povedal Andrejčenko, podľa ktorého už sú na tento účel podporované extrémistické a teroristické aktivity rôznych typov opozičných skupín.

Bielorusko obvinilo Západ, že sa snaží zvrhnúť Lukašenka
Bielorusko v utorok kritizovalo najnovšie sankcie zo strany Británie a USA, pričom obvinilo Západ, že pod zámienkou ochrany ľudských práv chce zvrhnúť dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka. Informuje o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


„Vražda dôstojníka KGB je priamym dôkazom zamerania opozície na podkopávanie občianskeho mieru a verejnej bezpečnosti,“ zdôraznil predseda Snemovne reprezentantov. Andrejčenko tiež poznamenal, že úlohou poslancov je „prijať všetky potrebné opatrenia na účinnú reakciu na výzvy, ktorým bieloruský štát čelí, pristupovať k úlohám udržiavanie sociálne orientovaného politického kurzu čo najzodpovednejšie, najrýchlejšie a najprofesionálnejšie“.

Je všeobecne známe, že západné krajiny neuznávajú legitímne zvoleného prezidenta Alexandra Lukašenka a podporujú jeho odporcov. Minsk zase oficiálne žiada, aby západné štáty nezasahovali do vnútorných záležitostí krajiny. Bieloruské úrady obviňujú svojich odporcov zo snahy destabilizovať situáciu v krajine až po ozbrojené prevzatí moci.

Lukašenko: "Bielorusko vykúrilo spiace teroristické bunky podporované západom"
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol že z krajiny vykázali spiace teroristické bunky. Podľa vodcu Bieloruska za nimi stáli Nemecko, Ukrajina, USA, Poľsko a Litva, informuje agentúra TASS. Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Diana Zaťková