Summit Putin - Erdogan zahalený rúškom tajomstva: Môžeme čakať geopolitické dôsledky?
30 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Lesné požiare, plynovody, jadrové elektrárne a konflikty v Sýrii a na Kaukaze. Boli to jedny z mnohých tém, o ktorých v stredu v Soči rokoval ruský prezident Vladimír Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan. Informuje portál RT.





Summit bol naozaj veľmi očakávaný. Rusko a Turecko sú totiž v dosť rozporuplnej situácii. Nezhodnú sa v otázkach o súčasnom stave v sýrskej provincii Idlib. Putinovi nie je príliš po chuti ani Erdoganovo vystúpenie na minulotýždňovom Valnom zhromaždení OSN. Označil v ňom Krym za súčasť Ukrajiny „ktorej anexiu neuznávame“.
Väčší problém je Biden

Stretnutie však okorenil aj turecký vodca, keď vyjadril frustráciu z rozhovorov so svojím spojencom v NATO, prezidentom USA Joeom Bidenom. Oznámil, že sa namiesto toho pokúsi vybudovať užšie vzťahy s Ruskom.

Erdogan cítil, že diskusie v New Yorku dopadli zle. Skutočnosť, že Ankara je kľúčovým členom NATO vedenej USA, samozrejme, znamená, že summit by mohol mať geopolitické dôsledky.

Jeho výsledky však zostávajú zahalené rúškom tajomstva, pretože obaja prezidenti sa po rokovaní médiám nevenovali. Erdogan v stredu večer na Twitteri uviedol, že opustil Soči „po plodnom stretnutí“ s Putinom.

Stretnutie Babiša s Orbánom zatienili demonštranti a zákaz vstupu novinárom
Český premiér Andrej Babiš si na jednu z posledných predvolebných akcií pozval maďarského šéfa vlády Viktora Orbána. Na všetkých zastávkach v Ústí nad Labem sa však stretli s demonštrantmi. Do mesta prišli tak z okolia, ako aj z Prahy, píše portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Vzťahy vraj napredujú

Kremeľ medzitým zverejnil fotografiu, na ktorej sa obaja prezidenti usmievajú a podávajú si ruky, spolu s prepisom ich úvodných poznámok pred stretnutím.

Podľa prepisu bol Putin „potešený, že sa naše vzťahy naďalej vyvíjajú a napredujú pozitívnym spôsobom“. Uviedol, že Rusko a Turecko „celkom úspešne spolupracujú na medzinárodnej scéne vrátane Sýrie a Líbye".

Putin poukázal na to, že rusko-turecký obchod sa zotavil z prepadu na začiatku pandémie COVID-19 a odvtedy „stúpol“ o 30 percent. Poďakoval Erdoganovi za jeho  „konzistentný postoj“ k plynovodu Turk Stream.

Putin vždy vedel ako na Trumpa! Na stretnutiach ho sprevádzala krásna tlmočníčka
Putin vedel ako rozptýliť Trumpa! Bývalá pobočníčka Bieleho domu tvrdí, že ruský prezident Vladimír Putin na to v roku 2019 na samite G20 v Osake išiel cez krásne ženy. Jeho americký náprotivok mala rozptýliť atraktívna prekladateľka. Píše portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Poďakoval za pomoc

Podľa toho istého prepisu Erdogan nazval Putina „drahým priateľom“ a povedal, že je rád, že sa s ním osobne stretol. Turecký prezident poďakoval Rusku za pomoc pri letných lesných požiaroch. Vyjadril sústrasť rodinám piatich zabitých členov záchrannej služby pri havárii lietadla v auguste v rámci tohto úsilia.

Erdogan tiež poďakoval Putinovi za veľký počet ruských turistov, ktorí v lete navštívili Turecko. Uznal ich úlohu pri posilňovaní priemyslu postihnutého pandémiou. Obaja lídri zahájili prácu Rosatomu pri výstavbe jadrovej elektrárne v Akkuyu na južnom pobreží Turecka.

Summit v Soči bol prvým Putinovým osobným stretnutím s inou hlavou štátu po tom, ako sa v polovici septembra dostal do izolácie. Spomenul aj vypuknutie ochorenia COVID-19 medzi zamestnancami Kremľa.

Kim Čong-un poslal Bidenovi tvrdý odkaz. Strč si svoj falošný dialóg za klobúk
30 | 09 | 2021 | TASR