Kim Čong-un poslal Bidenovi tvrdý odkaz. Strč si svoj falošný dialóg za klobúk
30 | 09 | 2021 I TASR
Severokórejský vodca Kim Čong-un poslal americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi tvrdý odkaz. Odsúdil ponuku USA na dialóg. Prezidenta USA obvinil, že voči KĽDR pokračuje v nepriateľskej politike. Podľa TASR o tom informovala agentúra AFP.

Rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom sú pozastavené od februára 2019, keď stroskotal druhý summit Kima Čong-una s vtedajším šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom vo Vietname, a to z dôvodu nezhody v otázke prípadného zmiernenia sankcií USA voči KĽDR.

USA v posledných mesiacoch opakovanie navrhli stretnutie s predstaviteľmi Severnej Kórey, ktoré sa podľa nich môže uskutočniť kdekoľvek a kdekoľvek. Cieľom má byť úsilie o dosiahnutie denuklearizácie. Zároveň však USA posilňovali vojenskú prítomnosť v regióne a uskutočňovali vojenské cvičenia s juhokórejskou armádou.

Kim Čong-un  vyhlásenia USA označil za "masku", ktorá má zakryť klamstvá a nepriateľské činy Spojených štátov. Takisto podľa neho ide o pokračovanie nepriateľskej politiky predchádzajúcej americkej vlády, napísal denník vládnucej robotníckej strany Rodong sinmun.

Vojenské hrozby a politika nepriateľstva USA sa podľa severokórejského lídra počas pôsobenia novej americkej vlády vôbec nezmenili, sú len viac "ľstivé".

Severná Kórea oznámila, že počas tohto týždňa otestovala novú hypersonickú strelu Hwasong-8. V reakcii na túto raketovú skúšku vo štvrtok zasadne Bezpečnostná rada OSN (BR OSN), píše AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

V Ekvádore zahynulo pri nepokojoch vo väznici 116 osôb. Šiestim väzňom zoťali hlavu!
30 | 09 | 2021 | TASR