ŠÚKL eviduje štyri úmrtia a 8 649 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín proti COVID-19
30 | 09 | 2021 I TASR
Štátny ústav na kontrolu liečiv eviduje 8 649 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín proti COVID-19. Informáciu prináša TASR.

Štátnemu ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili v súvislosti s očkovaním proti COVID-19 k 29. 9. až 8 649 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1 008 z nich ako závažné. Ústav o tom informuje na svojom webe.
Výsledky Pfizeru

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 547 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi. A to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, predkolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania. No napríklad aj náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu, artritídu, perikarditídu, hypertenznú krízu či poruchu sluchu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, polyneuropatiu či hyperpyrexiu.

V novom roku sa zvýšia penzie: Prečítajte si o koľko vám stúpne dôchodok
V budúcom roku dôchodky porastú o 1,3 percenta. Znamená to, že od januára 2022 už dôchodcovia nedostanú garantovanú pevnú sumu, ale ich penzie sa zvýšia o takzvanú dôchodcovskú infláciu. Zmení sa teda valorizačný mechanizmus, ktorým sa každý rok v... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Výsledky Moderny

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 111 závažných účinkov, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps. Ďalej strata vedomia, pľúcna embólia a napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.
Výsledky AstraZenecy a ďalších

V rámci vakcíny od spoločnosti AstraZeneca hlásili 306 závažných účinkov, z toho dve úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu. Taktiež aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu.

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho 35 závažných. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu.

Najväčší alternatívny dodávateľ energií na Slovensku končí: Čo robiť, ak ste jeho klientom?
Spoločnosť Slovakia Energy končí na slovenskom trhu. Zmluvy s klientami zaniknú najneskôr k 31. októbru 2021. Spoločnosť podala Úradu pre reguláciu sieťových odvetví žiadosť o odňatie licencií na obchod s elektrinou a zemným plynom, píše portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali tri závažné hlásenia. Ide o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi a flebotrombózu.

Ďalších šesť závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom, informácie ústav dožiadal. ŠÚKL zaznamenal aj ďalších šesť závažných reakcií po vakcíne. Úrad k nim dožiadal bližšie informácie.
Štyri úmrtia v dôsledku očkovania

Do štvrtka evidoval ústav spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti Moderna a od spoločnosti AstraZeneca) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený.

Na Slovensku bolo do stredy zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 2 448 010 osôb a druhou dávkou 2 252 158 osôb.

Fico chce novelu ústavy o referende ešte na tejto schôdzi parlamentu
30 | 09 | 2021 | TASR