Fico chce novelu ústavy o referende ešte na tejto schôdzi parlamentu
30 | 09 | 2021 I TASR
Predseda Smeru Robert Fico chce novelu ústavy, na základe ktorej by bolo možné skrátiť volebné obdobie NR SR aj referendom, ešte na tejto schôdzi. Koalícia však jeho iniciatívu blokuje, informuje TASR.

Smer chce, aby sa o jeho návrhu rokovalo ešte na aktuálnej schôdzi. V piatok (1. 10.) chce strana cez procedurálny návrh dosiahnuť zaradenie ich návrhu do programu schôdze. Verí, že návrh prejde. Smer chce návrhom dosiahnuť, aby ústava umožňovala konanie referenda aj o skrátení volebného obdobia parlamentu.

Šéf Smeru Fico hovorí, že Sme rodina i SaS sú za konanie referenda o predčasných voľbách, preto by mali podporiť zaradenie tohto návrhu na aktuálnu schôdzu.

V novom roku sa zvýšia penzie: Prečítajte si o koľko vám stúpne dôchodok
V budúcom roku dôchodky porastú o 1,3 percenta. Znamená to, že od januára 2022 už dôchodcovia nedostanú garantovanú pevnú sumu, ale ich penzie sa zvýšia o takzvanú dôchodcovskú infláciu. Zmení sa teda valorizačný mechanizmus, ktorým sa každý rok v... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Smer chce do ústavy doplniť ustanovenie, že referendom možno skrátiť volebné obdobie. V prípade, že by bolo takéto referendum úspešné a skrátilo by sa volebné obdobie, mohol by takto podľa ich návrhu zaniknúť mandát poslanca. Mandát poslanca by mohol zaniknúť aj uplynutím skráteného volebného obdobia na základe prijatého ústavného zákona o skrátení volebného obdobia.

Smer kritizuje, že ich návrh nie je zaradený do programu 40. schôdze. Predseda parlamentu Boris Kollár sa totiž obrátil na ústavnoprávny výbor, aby rozhodol, či sa môže o návrhu rokovať. Výbor skonštatoval, že to nie je možné, keďže návrh Smeru je v tej istej veci ako návrh nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Ten poslanci odmietli v júni. Rokovací poriadok hovorí, že v tomto prípade sa o návrhu v tej istej veci nemôže rokovať pol roka.

Fico tvrdí, že z rokovaní vyplynulo, že SaS a Sme rodina sú pripravené v NR SR rokovať o novelizácii ústavy, ktorá by "okamžite uvoľnila možnosť zorganizovať referendum o predčasných parlamentných voľbách".

Podpredseda výboru Boris Susko (Smer) argumentoval, že ich návrh nie je v tej istej veci ako Tarabov. Taraba podľa neho riešil v návrhu novely úplne iný článok ústavy. Rozhodnutie výboru bolo podľa neho účelové.

Je nedostatok učiteľov, žiaci sú vzdelávaní neodborne
Podľa webových stránok čas.sk sa počas leta hľadalo 1 800 pedagogických a 260 nepedagogických zamestnancov. Aj keď sa dopyt znížil, stále sa hľadajú stovky školských zamestnancov. Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Ján Papuga