Je nedostatok učiteľov, žiaci sú vzdelávaní neodborne
30 | 09 | 2021 I Ján Papuga

Podľa webových stránok čas.sk sa počas leta hľadalo 1 800 pedagogických a 260 nepedagogických zamestnancov. Aj keď sa dopyt znížil, stále sa hľadajú stovky školských zamestnancov.


Najzávažnejším dôvodom, prečo je nezáujem pracovať v školstve, je nízke platové ohodnotenie. Patrí k najhorším v európskych krajinách i vo svete. Je to výsledkom dlhodobej ignorovania školstva minulými vládami i tou súčasnou.
Väčší záujem o upratovanie ako o učenie

Podľa informácie Nikoly Richterovej z portálu profesia.sk je zarážajúce to, že „viac ľudí, hľadajúcich si prácu, zaujímala pozícia upratovačky ako učiteľa.“ Dnes školy cez portál edujobs hľadajú okolo 230 pedagogických a rovnaký počet nepedagogických zamestnancov.

Liberálny minister školstva tentoraz dostal lopatu
Napriek daždivému počasiu sa dnes konal protest pred ministerstvom školstva, ktorého cieľom bolo vyjadrenie nesúhlasu proti očkovaniu detí, proti podmieňovaniu povinnej školskej dochádzky rôznymi nelogickými protipandemickými opatreniami a proti... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Ján Papuga


Už v súčasnosti sa rieši nedostatok učiteľov tak, že sa predmety suplujú alebo sa učia nekvalifikovane, čo sa potom odráža na celkovej kvalite vzdelávania, ktoré potom sami politici kritizujú. Nedostatok je najmä učiteľov matematicko-technických predmetov - matematika, fyzika, informatika. Rovnako je nezáujem o štúdium učiteľstva týchto odborov,  čo môže byť v budúcnosti ešte väčším problémom.

Nedostatok pedagogických a nepedagogických pracovníkov je rozdielny aj podľa regiónov, oveľa vyšší záujem o učiteľa je na západnom Slovensku, kde v Bratislavskom kraji chýba 130 pedagógov, ale napríklad v Banskobystrickom kraji len 9.
Matovič nesúhlasil so zvýšením platov

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavol Ondek povedal: „Platy sú veľmi nízke, v minulom roku nestúpli ani o euro, uvidíme, ako dopadneme tento rok. Pokiaľ mám informáciu, minister Gröhling neuspel s požiadavkou ani vo vláde, ani u ministra financií.“ Odbory však túto situáciu nemajú záujem riešiť štrajkom. Ondek upozornil aj na to, že v rámci mobility absolventov by pomohli aj učiteľské byty. Neraz sa učiteľ z chudobnejšieho regiónu nemôže zamestnať v bohatších častiach Slovenska, pretože nedokáže znášať vysoké náklady na život.

Slovenskí učitelia majú veľa žiakov na hlavu. Priemer EÚ je 14, najmenej majú Gréci 9, tvrdí Eurostat
V roku 2019 boli v 27 členských štátoch EÚ dva milióny učiteľov, z toho 85 percent žien a 15 percent mužov, a 24,5 milióna žiakov na úrovni primárneho vzdelávania. Slovensko bolo štvrtou krajinou s najväčším počtom žiakov na učiteľa. Vyplýva to zo... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič/ Eurostat

Plat nemotivuje k pôsobeniu v škole 

Pre nízke platy a neustále sa zvyšujúce náklady školy nedokážu prilákať kvalitných absolventov učiteľstva a môže sa stať, že ich počet klesne tak, že nebude mať kto učiť odborne na oveľa vyššom počte škôl.

Zanedbanie investícií do školstva sa už prejavuje v kvalite vzdelávania a podobe školstva, ku ktorému sa hlási pred voľbami každá politická strana. Akákoľvek reforme má predchádzať  dôstojné ohodnotenie kvalitných pedagógov, inak ju nebude mať kto realizovať. K navýšeniu platového ohodnotenia všetkých zamestnancov v školách sa pred voľbami staval pozitívne aj súčasný minister školstva, Branislav Gröhling.

Boris Kollár hasil osud hlinikárne "od macochy" v Žiari, hrozí jej odstavenie
Slovalco v Žiari nad Hronom musí utlmovať výrobu. Odstavuje ďalšie pece. Ide o dôsledok neprimerane vysokého rastu cien silovej elektriny, rekordných cien emisných povoleniek. Aj nedostatočných kompenzácií zo strany štátu prostredníctvom... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Ivan Brožík